Jonge bankier Fisher maakt snel carrière

Een 46-jarige Brit krijgt de leiding bij ABN Amro. Mark Fisher van Royal Bank of Scotland heeft ervaring met grote overnames en het integreren van financiële instellingen.

Een 46-jarige Brit krijgt een van de moeilijkste taken in de financiële wereld. Hoe integreer ik banken, en meer precies, hoe breek ik een Nederlandse bank in drie stukken.

Mark Fisher krijgt de opdracht om iets te doen wat nog nooit is gedaan in de financiële sector. Hij moet leiding gaan geven aan het opbreken van een grote bank. ABN Amro, de grootste bank van Nederland moet de komende jaren worden opsplitsing in drie delen. Dit moet bovendien gebeuren terwijl de dagelijkse operaties soepel doorlopen. Een enorme klus. Vanmorgen werd bekend dat de jonge bankier Rijkman Groenink binnenkort zal opvolgen als bestuursvoorzitter van de Amsterdamse bank.

De in Nederland onbekende Fisher wordt in Groot-Brittannië gezien als een begenadigd organisator die bovendien ervaring heeft met het integreren van banken.

Hij werkte bij National Westminster (Natwest) toen deze bank in 2000 werd overgenomen door Royal Bank of Scotland (RBS). Fisher was een van de leiders van de zeer succesvolle integratie van de twee Britse banken die samen tot de top van Europa gingen behoren. Later was hij ook de man die zorgde voor de integratie van verzekeraar Churchill toen die werd opgekocht door RBS.

Hij viel tijdens de complexe samenvoeging van Natwest en RBS op met zijn opmerkingen over de IT-infrastructuur. Fisher stelde dat er heel snel besloten moest worden over welk IT-systeem de combinatie ging gebruiken omdat dit de ruggegraat zou gaan vormen van het nieuwe bedrijf. Een slecht functionerend IT-systeem is vaak de reden waarom kostenbesparingen niet worden gehaald na een fusie. „Vaak worden alle systemen apart bekeken om vervolgens te bepalen welke het beste is. Dan krijg je echter een boel puzzelstukjes die niet in elkaar passen”, zei Fisher in 2001 in Britse media. Hij verving overigens het gehele IT-systeem van Natwest door dat van de Schotse bank.

Fisher heeft snel carrière gemaakt. Hij kwam in 1981 bij Natwest binnen als trainee en heeft een afgeronde studie wiskunde en een masterstitel van de Warwick Business School op zijn naam staan. Bij Natwest was hij bij de tak die consumenten en kleine bedrijven bediende onder meer financieel en operationeel directeur.

Toen Natwest na een lange overnamestrijd met Bank of Scotland werd opgekocht door RBS, en hij succes had met de integratie, kreeg hij hoge managementposities bij RBS.

In maart 2006 werd hij lid van de raad van bestuur van de bank uit Edinburgh waar hij momenteel het jongste bestuurslid is. Hij is verantwoordelijk voor het onderdeel Manufacturing, dat gaat over automatisering, vastgoed, aankopen en administratie. Hij is volgens Schotse media een van de twee ‘luitenanten’ van topman Fred Goodwin in de raad van bestuur. Overigens bleek al eerder dat Fisher een gelukkige hand heeft in de timing van zijn promoties. Zo werd hij vlak voor de overname van Natwest benoemd in de raad van bestuur van deze bank.

De bankier die nu ABN Amro moet opbreken wilde tijdens zijn vorige grote klus duidelijk maken dat dat hij niet puur een harde saneerder is, maar oog heeft voor mensen. „De sleutel tot succes van dit project, de hele onderliggende filosofie, is dat het gaat om mensen”, aldus Fisher destijds in het dagblad The Scotsman. Er gingen bij de integratie van de twee banken wel 18.000 banen verloren.