Jim Hall blijft zichzelf trouw

Concert: Jim Hall Trio. Gehoord: 10/10 BIMhuis, Amsterdam. Verder: 18/10 De Bijloke, Gent.

Het lijkt of hij elk jaar kleiner wordt, gitarist Jim Hall (1930). Zijn bescheiden postuur valt extra op omdat hij ondanks zijn hoge leeftijd, de hele avond staande speelt. Wat prima past bij zijn gitaarstijl want ook muzikaal neemt Hall er nog altijd niet zijn gemak van. Al tijdens zijn eerste bloeiperiode, de jaren 1955-’65, werd duidelijk dat Hall nooit voor de makkelijkste weg koos. Zo speelde hij regelmatig zonder drummer, of als duo met een pianist, een klassiek problematische bezetting. Het leidde tot zeer bijzondere platen met rietblazer Jimmy Giuffre en pianist Bill Evans. Dat Hall er bijna een halve eeuw later in slaagt luisteraars nog steeds te verrassen, is te danken aan zijn trouw aan zichzelf. Ook nu hij oud is wil hij nog vooruit; op lauweren rusten is iets voor luiaards. Zo liet hij zich de laatste jaren met liefde uitdagen door veel jongere stergitaristen als Pat Metheny, Bill Frisell en onze landgenoot Jesse van Ruller.

In het uitverkochte BIMhuis, een van de acht podia tijdens een toernee door Westeuropa, treedt Hall aan met een bezetting waarmee wat hem betreft alles kan. Op contrabas de ijzersterke bassist Scott Colley, ook bekend van de fusionband Oregon, en op piano Geoffrey Keezer (1970), zonder meer briljant. Hall kent ze allebei al jaren en hoeft maar een wenkbrauw op te trekken en ze weten waar het naar toe moet.

Wie bij Jim Hall denkt te kunnen relaxen, komt bedrogen uit. In de compositie ‘Ouagadougou’ zit wel polyritmiek maar geen aanzet tot exotische dansi-dansi en de standard ‘My Funny Valentine’ wordt zo zakelijk uitgekleed dat romantisch mijmeren er niet in zit. Ook in het met applaus ontvangen St. Thomas van Sonny Rollins bij wie hij in 1959 schitterde op de plaat The Bridge, houdt Hall de sfeer koel en abstract; dat

liedje is tenslotte al bekend genoeg. Veel mensen worden milder bij het ouder worden maar gitarist Jim Hall blijft wie hij altijd was: een stoïcijns ijskonijn met geniale vondsten.