`Internetcensuur in China belediging voor vrij karakter van web`

Peking. China moet de controle op nieuws en vrije meningsuiting op internet op korte termijn verminderen. Dat schrijft de internationale organisatie voor persvrijheid Reporters sans frontières. De organisatie noemt het Chinese systeem van internetcensuur een belediging voor het vrije karakter van het web. ”Minder dan een jaar voor de Olympische Zomerspelen zou de Chinese overheid moeten stoppen met het blokkeren van duizenden websites, het censureren van online nieuws en het gevangen zetten van internetgebruikers.” China heeft en uitgebreid surveillance- en filtersysteem opgezet om te voorkomen dat Chinese internetgebruikers obsceen of politiek subversief materiaal bekijken op het web. Reporters sans frontières presenteerde gisteren ook een onderzoeksrapport naar de staat van internetcensuur in China. De schrijver, een Chinese internettechnicus die anoniem wil blijven, meldt dat de internetcensors veel systematischer werken dan vroeger en geavanceerdere hulpmiddelen tot hun beschikking hebben.

Lees het rapport van Reporters sans frontières op rsf.org.