Internet Weblog van de dag

Guerillero Tanja. This video grab made from an undated video distributed by the Colombian Army Friday, Sept. 7, 2007, allegedly shows Tanja Nijmeijer, 29, of the Netherlands, an alleged member of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, FARC. Army officials say they obtained the video in a laptop they found abandoned during an army raid on a rebel camp. (AP Photo/Colombian Army) Associated Press

Farc. Als guerrillero Tanja Nijmeijer uit Denekamp nog van plan mocht zijn te vluchten uit de eenheid van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc) dan is nu het moment aangebroken. Dat blogt Marcel Haenen op zijn weblog Tango. „De Colombiaanse Nationale Politie heeft een post geopend in het plaatsje Uribe in het departement Meta. Het is de plek waar het Colombiaanse leger in juli een aanval uitvoerde op het kamp van de Farc-eenheid waar Tanja al een kleine vijf jaar deel van uitmaakt. Dit gebied was tot nu toe een vrijplaats van de Farc. Maar voor het eerst in de zestienjarige geschiedenis van de gemeente heeft het openbaar gezag er zich genesteld. Volgens de groene burgemeester van het stadje van 1.500 zielen, José Diego Ospina Rodriguez, is het niet eerder voor gekomen dat de Colombiaanse overheid zich laat zien in dit gebied. Er is geen regio in Colombia waar de laatste tijd volgens het Colombiaanse leger zo veel guerrillero’s gevlucht zijn van hun eenheid. De nieuwe politiepost waar honderd agenten aan de slag gaan, moet het overlopen van linkse rebellen vergemakkelijken. „De guerrillero’s hebben honger, ze zien geen toekomst en de ambities die ze hadden worden niet ingewilligd”, zei de minister van defensie Juan Manuel Santos.”

Voor meer verhalen uit Latijns-Amerika: nrc.nl/tango