Hongerstaking door gevangenen tegen executies Afghanistan

Kabul. Tientallen Afghaanse gevangenen zijn in hongerstaking gegaan uit protest tegen de executie van 15 gedetineerden afgelopen zondag in de beruchte gevangenis Pol-i-Chariki aan de rand van Kabul. President Karzai heeft gezegd dat Afghanistan doorgaat met het executeren van ter dood veroordeelde gevangenen, ondanks kritiek van de Verenigde Naties en de Nederlandse regering. Hij noemde de executies van zondag een les voor criminelen. Volgens de VN en Nederland kunnen de executies de NAVO-missie in Afghanistan compliceren, omdat de meeste deelnemende landen tegen de doodstraf zijn. Buitenlandse troepen dragen gearresteerde opstandelingen vaak over aan de Afghaanse regering. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen gevangenen ook in de toekomst worden overdragen aan de Afghaanse autoriteiten, omdat Nederland een akkoord heeft gesloten dat garandeert dat die gevangenen niet zullen worden geëxecuteerd.