Hiddink blijft tot najaar 2010 coach Rusland

Guus Hiddink zal zijn contract met de Russische voetbalbond verlengen tot en met de zomer van 2010. Dat heeft de Nederlandse bondscoach gisteren in Moskou bekendgemaakt.

Over de verlenging bereikte hij maandag al overeenstemming met de hoogste baas van de Russische voetbalbond, Vitali Moetko. In 2010 wordt het WK in Zuid-Afrika gehouden.

De 60-jarige Hiddink is sinds het najaar van 2006 actief als bondscoach van Rusland. Volgende week woensdag speelt hij met zijn team het belangrijke kwalificatieduel tegen Engeland voor het Europese kampioenschap van volgend jaar in Zwitserland en Oostenrijk. Onlangs verloor Rusland met 3-0 in Engeland.

Hiddink is tevreden met zijn baan bij de Russische bond. „Hier blijven, is de juiste beslissing. We kunnen nu plannen uitwerken voor de toekomst van het Russische voetbal”, gaf hij gisteren aan.

De trainer werd de afgelopen weken ook in verband gebracht met de Engelse topclub Chelsea. „Ik heb onlangs in Londen wat informele contacten met Chelsea en enkele spelers gehad”, gaf de Nederlandse oefenmeester toe. „Er is niet gesproken over een eventuele baan bij de club.”

Eerder liet Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj al weten dat Hiddink niet benaderd is de uit Londen vertrokken Portugees José Mourinho op te volgen. De steenrijke Rus en Hiddink zijn goede bekenden. Intussen heeft Chelsea de Nederlander Henk ten Cate als veldtrainer aangesteld.

Hiddink werd deze week ook genoemd als een van de potentiële opvolgers bij Ajax voor de naar Chelsea vertrokken Ten Cate. Volgens het weekblad Voetbal International werd Hiddink deze zomer al gepolst voor een functie bij Ajax. Voorzitter John Jaakke zou de huidige bondscoach van Rusland destijds hebben benaderd om te weten welke ambities hij heeft voor de periode na het verstrijken van zijn Russische contract. Hiddink liet toen weten als adviseur van PSV niet naar de Amsterdamse club te willen komen.

De laatste club die Hiddink trainde was PSV. Hij combineerde die baan vorig jaar met het bondscoachschap van Australië, de ploeg die hij via twee beslissingsduels tegen Uruguay naar het WK in Duitsland leidde. Hij behaalde met PSV de landstitel, de halve finale van de Champions League en daarna vertrok hij naar Rusland.