Galerieselectie

Lou Reed Het grote publiek kent Lou Reed vooral van zijn hits Walk on the Wild Side en Perfect Day. Minder bekend is dat de zanger naast zijn muziek een tweede carrière als fotograaf heeft. Al meer dan een kwarteeuw legt Reed, als hij op tournee is, de wereld om zich heen vast met zijn camera. Bij Serieuze Zaken Studioos laat hij nu zijn New Yorkse foto’s zien, van onder meer het Empire State Building en een zonsondergong boven de Hudson River.

Foto’s van Lou Reed. T/m 15 nov in Serieuze Zaken Studioos, Bilderdijkstraat 66, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Ger van Elk Galerie de Expeditie toont zeven nieuwe landschappen van Ger van Elk. Op twee flatscreens zijn schilderijen te zien van de impressionist Henri Cross, die door Van Elk zo gemanipuleerd zijn dat ze zich langzaam tot abstracte composities ontwikkelen. Verder omvat de tentoonstelling twee transparante landschappen die zijn samengesteld uit foto’s van zeventiende-eeuwse schilderijen en drie ogenschijnlijk monochroom geschilderde doeken. Alle werken gaan over ‘momenten van luciditeit’.

Schilderijen en videowerken van Ger van Elk. T/m 20 okt in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Paul van DongenIn de voorruimte van galerie De Praktijk is een overzicht te zien van de grote figuuretsen die Paul van Dongen tussen 1999 en 2006 heeft gemaakt. Getoond worden de series Vallen en Plafondetsen, die bestaan uit gedetailleerde voorstellingen van kruipende, schreeuwende, vechtende en vallende manfiguren. Hun gespierde torso’s herinneren aan de maniëristische lijven van Hendrick Goltzius. Nu de etsen van Van Dongen voor het eerst samen getoond worden, ontvouwt zich in de galerie een schouwspel van renaissancistische allure.

Etsen van Paul van Dongen. T/m 10 nov in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Paul van der EerdenDe tekeningen van Paul van der Eerden zijn op het eerste gezicht rauw en ongemakkelijk. Groteske koppen barsten bijna uit het vlak, figuren zijn opgestapeld tot ze veranderen in patronen. Bijna altijd snijdt Van der Eerden zware onderwerpen aan als eenzaamheid, geweld en verlating. In Galerie Maurits van de Laar wordt zijn werk nu gecombineerd met de barokke tekeningen van de Oostenrijker Elmar Trenkwalder. Beide kunstenaars exposeren momenteel ook in Museum Boijmans Van Beuningen.

Tekeningen van Paul van der Eerden en Elmar Trenkwalder.

T/m 4 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Eveline VisserDe tentoonstelling To other planets van Eveline Visser gaat over het utopische verlangen af te reizen naar andere planeten. Op het schilderij To the moon is een ruimteschip ondersteboven op weg naar de maan om er te landen. En Private heaven laat een idyllisch zwevend onderkomen zien in een glazen bol, waarin we een figuurtje een moestuin zien verzorgen. Eveline Visser, die eind deze maand de Pendrecht Cultuur Prijs ontvangt, stelt haar schilderijen samen door op het schilderij stukken gefotografeerde collages aan te brengen om er vervolgens overheen te schilderen.

Schilderijen van Eveline Visser. 14 okt t/m 11 nov in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verderAssemblages van Nancy Radloff en schilderijen van Arjen Baars t/m 4 nov Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, A’dam; foto’s van Johannes Schwartz t/m 11 nov galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A’dam; schilderijen van Vygantas Paukste t/m 13 okt Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A’dam; schilderijen van Aad Berlijn t/m 24 okt Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, A’dam; video van Rob Johannesma t/m 13 okt in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, A’dam; objecten en computerprints van Freerk Wieringa t/m 3 nov Galerie Bart, Bloemgracht 2, A’dam; conceptuele Chinese kunst t/m 27 okt Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen; houtsnedes van Hidde Jansen t/m 1 nov Galerie Inkt, Choorstraat 29, Delft; tekeningen van Simon Benson t/m 4 nov Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, R’dam.