Frankrijk

Sasha Waltz De Berlijnse choreografe Sasha Waltz (1963) maakte furore op 5 oktober met de première van haar ballet Roméo et Juliette op de muziek van Hector Berlioz voor het Ballet van de Opera van Parijs. Met haar zowel abstracte, elegante als aangrijpende schepping hield ze rekening met de klassieke scholing van het dansgezelschap. Waltz koos voor een tijdloze, niet-politieke, abstracte, licht neoromantische versie om een simpel verhaal over liefde en dood te vertellen. Het simpele zwart-wit decor à la Malevitch bevestigt haar intentie. De Opera pakte flink uit voor deze superproductie en mobiliseerde honderd dansers, zangers, solisten en zijn orkest en vroeg zelfs Valéry Gergiev als dirigent in afwisseling met Vello Pähn.

Roméo et Juliette t/m 20 okt in de Opéra Bastille, Parijs, 0033-172293535, www.operadeparis.fr

FragonardDe Franse schilder, tekenaar en etser Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), leerling van Boucher, was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de rococo. Hij schilderde landschappen, historische en mythologische taferelen, onderwerpen uit de galante schilderkunst en portretten. Zijn sterfdag, twee honderd jaar geleden, werd nergens met een belangrijke expositie gevierd. Musée Jacquemart-André maakt dit nu goed met een expositie van ruim honderd werken.

Fragonard. Les Plaisirs d’un siècle t/m 13 jan in het Musée Jacquemart-André, Parijs, www.musee-jacquemart-andre-.com

En verder in ParijsOverzichtsexpositie Edward Steichen t/m 30 dec Musée du Jeu de Paume, www.jeudepaume.org ; FIAC van 18 t/m 22 okt in het Grand Palais en de cour Carré du Louvre www.fiacparis.com; comédie musicale Le Roi Lion in het Théâtre Mogador, www.leroilion.fr. Arcimboldo t/m 13 jan Musée du Luxembourg, www.museeduluxembourg.fr .