Film Gore niet op Britse school

Een Britse rechter heeft gisteren een hard oordeel geveld over de geruchtmakende film van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore over de gevolgen van klimaatsverandering.

De rechter bepaalde dat An Inconvenient Truth pas op scholen mag worden vertoond als er informatie wordt bijgevoegd die als tegenwicht kan dienen voor de „eenzijdige” opvattingen in de film. Volgens de rechter bevat de film onjuiste beweringen, die voortkomen uit „een context van paniekzaaierij en overdrijving” over de gevaren van de klimaatverandering en de snelheid waarmee het fenomeen oprukt. Op ten minste negen punten kan de film de toets der wetenschappelijke kritiek niet doorstaan, aldus rechter Barton.

Zo stelt Gore dat het smeltwater van het poolijs en de ijskap van Groenland „in de nabije toekomst” tot een stijging in de zeespiegel van zes of zeven meter kan leiden. Volgens de rechter stellen wetenschappers dat dit proces millennia duurt. Ook schrijft Gore’s film de vernietigende orkaan Katrina van 2005 zonder bewijsvoering toe aan het broeikaseffect.

De zaak komt op een pijnlijk moment voor Gore. Hij wordt algemeen beschouwd als een kanshebber op de Nobelprijs voor de vrede wegens zijn inspanningen om de mensheid bewust te maken van de gevaren van de opwarming van de aarde. Samen met een Canadese Inuit-activiste is hij formeel voorgedragen. Een aantal eerdere Nobelprijswinnaars, deze week bijeen in Potsdam, spoorde het Nobelcomité gisteren nadrukkelijk aan om de prijs dit jaar toe te kennen aan activisten voor maatregelen om de klimaatsverandering tegen te gaan.

De Britse rechtszaak was aangespannen door een bezorgde schoolbestuurder, nadat de regering had besloten Gore’s film op middelbare scholen te vertonen. De schoolbestuurder had de rechter verzocht de film te verbieden omdat de kinderen anders „gehersenspoeld” zouden worden.

Meer over klimaatverandering: nrc.nl/klimaat