Ex-KGB’er waarschuwt voor machtsstrijd

Rivaliteit tussen (oud-)medewerkers van de veiligheidsdiensten binnen de Russische regering kan Rusland politiek destabiliseren. Dat heeft Viktor Tsjerkesov, een voormalige hoge KGB’er en vertrouweling van president Poetin, gezegd in het Russische dagblad Kommersant.

Tsjerkesov, nu hoofd van de Federale Narcotica Inspectiedienst, benadrukt dat de oud-KGB’ers die Poetin in de eerste jaren van zijn presidentschap op vrijwel alle belangrijke functies benoemde, Rusland hebben behoed voor ineenstorting na de chaotische jaren negentig. Maar vervolgens zegt hij dat hun netwerk in de nadagen van Poetins presidentschap uiteen is gevallen en verscheurd wordt door onderlinge rivaliteit. Het gevolg hiervan zou een openlijke politieke oorlog kunnen zijn tussen groepen die de opvolging van Poetin willen beïnvloeden. Tsjerkesov roept op tot beëindiging van de machtsstrijd. Alleen door de rijen te sluiten kan Ruslands stabiliteit op lange termijn worden verzekerd.

Het is opmerkelijk dat juist een voormalige hoge KGB’er als Tsjerkesov, een hardliner die berucht werd tijdens de vervolging van dissidenten in de jaren tachtig, met deze informatie naar buiten komt. Tsjerkesov maakt ongetwijfeld zelf deel uit van een van de strijdende partijen. Vorige week werden enkele van zijn medewerkers gearresteerd op verdenking van machtsmisbruik.