Eerste Nederlander uitgeleverd aan Polen volgens EU-regels

den haag. Voor het eerst is afgelopen week een Nederlandse verdachte overgeleverd aan Polen op basis van het Europese Aanhoudingsbevel (EAB) uit 2004. Het EAB wordt beschouwd als een belangrijke stap vooruit in de justitiële samenwerking binnen de EU. De SP in de Tweede Kamer had minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gevraagd ondernemer Robert H., die vorige week donderdag is overgeleverd, pas hooguit enkele dagen voor het begin van het proces over te dragen. Hirsch Ballin kon de overlevering op grond van de Europese regels echter niet opschorten, zo schrijft hij in zijn antwoord. H. wordt verdacht van betrokkenheid bij het opzetten van een wietkwekerij. Hij ontkent elke aantijging. Volgens zijn advocaat Korvinus maakt hij ”als buitenlander” geen schijn van kans in Polen. Het is niet bekend wanneer het proces begint.