Duitsland

Muziektheatermachines Spielzeit Europa is een festival in Berlijn. Onder het motto Paradies jetzt geeft men zich over aan de jaren zestig, met een knipoog naar zowel de hippie-idealen als de utopieën van vandaag. Geopend wordt het festival met Heiner Goebbels’ nieuwe creatie Stifters Dinge, een muziektheatermachine waarin de toeschouwers in acteurs veranderen. Nòg een wereldpremière is The Sound of Silence, een concert van Simon & Garfunkel in 1968 in Riga dat nooit heeft plaatsgevonden. Het balletgezelschap Preljolcy danst Vivaldi’s Vier jaargetijden en de Poolse regie-ster Grzegorz Jarzyna toont samen met het Weense Burgtheater een emotionele Medea.

Van nu t/m januari in het Haus der Berliner Festspiele, Schaperstr. 24, Berlijn. Inl 0049-30-25489-0 en www.spielzeiteuropa.de.

Bohémiens uit de jaren vijftig Een met glazen bezaaide bar. Erachter een kussend stel. De Keulse kunstenaar Chargesheimer fotografeerde het paar in 1956, in een preutse tijd. Dus was de tongzoen voor velen een provocatie. Chargesheimers fotoboek Im Ruhrgebiet, met een voorwoord van Heinrich Böll, deed de burgemeester van Essen schuimbekken. In een open brief schreef hij: ,,Wij hebben er schoon genoeg van om door buitenstaanders op zo’n manier te worden afgebeeld… Zulke foto’s accepteren wij niet!’’ Chargesheimer was inderdaad een Einzelgänger. De expositie Chargesheimer – Ein Bohémien aus Köln geeft een overzicht van zijn werk.

T/m 6 jan in Museum Ludwig, Bischofsgartenstr. 1, Keulen. Di-zo 10-18u. Info: 0049-22122126165 en www.museum-ludwig.de.

En Verder Pop-art-schilderijen van Keith Haring t/m 28 okt in het Deutschherrenhaus, Koblenz: www.ludwigmuseum.org; Güldener Herbst:concerten en stadswandelingen van 12 t/m 28 okt in Weimar: www.gueldener-herbst.de