De filmische verwerking van Irak is nog niet zo ver

The Kingdom. Regie: Peter Berg. Met: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman. In: 58 bioscopen. *---- (2ndL to R) Actors Jennifer Garner, Ali Suliman, Jamie Foxx and Chris Cooper are shown in a scene from the film 'The Kingdom' in this undated publicity photograph. REUTERS/Frank Connors/Universal Studios/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES. REUTERS

The Kingdom. Regie: Peter Berg. Met: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman. In: 58 bioscopen. *

The Kingdom is weer een van die films die, in dit geval vermomd als bloeddorstige actiefilm, vooral interessant is om de politieke vooronderstellingen waarin hij verstrikt raakt.

Gesitueerd rondom een terroristische aanslag op een Amerikaanse compound in Saoedi-Arabië, is het in wezen één groot pleidooi voor ouderwetse eigenrichting. Meer Rambo dan Syriana zeg maar. De cowboys zijn vervangen door FBI-mannen die tegen alle regels in de dood van één van hen gaan wreken, daarbij geholpen door de enige twee ‘goede Arabieren’ die de filmmakers konden bedenken. Ze worden gespeeld door Ashraf Barhoum en Ali Suliman, die in Paradise Now nog gestalte gaven aan twee van de zelfmoordterroristen, en hiermee hun Amerikaanse debuut maken. Zo onwillekeurig ironisch werkt Hollywoods castingsystematiek dan weer wel.

Film is een cultnummer in het zuiden van de Verenigde Staten waar bloggers verslag doen van vertoningen waar elke dode Arabier met gejuich wordt begroet en de bioscoopbezoekers de boodschap wel begrijpen. Lees voor Riyad Irak, en hoe het daar zonder die stoere popcornvreters een zooitje zou worden.

The Kingdom is de voorbode van een hele reeks Irakfilms dit najaar (onder meer In the Valley of Elah met Tommy Lee Jones) die laten zien dat Amerika met de filmische verwerking van Irak nog niet zo ver is als destijds met Vietnam.