Dansen in mini hoepelrokken

Dans: Hartstocht door Introdans. Gezien 10/10 Agnietenhof Tiel. Tournee t/m mei. Inl: www introdans.nl

Geruststellend muzikaal en troostend melancholiek: het lukt de Spaanse choreograaf Nacho Duato de zaal collectief: „Ah wat mooi hè?” te laten zeggen bij de garderobe. De bezoekers van Introdans hebben gelijk want in Por Vos Muero uit 1996 heeft Duato 15de en 16de eeuwse Spaanse muziek verzameld die soms religieus, dan weer boertig of hoofs, en altijd heerlijk klinkt. De dansers bewegen sierlijk lyrisch en dynamisch scherp.

Het zijn de ingrediënten die alles in zich hebben voor een ballet hit. Ex-NDT-danser Duato (1957), die met zijn Compania Nacional de Danza uit Madrid binnenkort te gast is op het Holland Dance Festival, verstaat zijn vak. Hij laat een groep dansers keurig verspringend uiteenvallen of uit de coulissen aantreden. Por Vos Muero is een ouderwets, lekker vol muziekballet zoals ze tegenwoordig bijna niet meer getoond worden. Dat Introdans het in première neemt, zegt dat het neus heeft voor wat veel mensen mooi vinden. Niks avant-garde of avontuurlijk experiment. Het is goed, het is mooi, maar niet verrassend. In dat opzicht was Stop and go yes and no van choreografe en ex-Introdanseres Didy Veldman moderner. De dansende dames uit een variétéshow zijn uitgerust met knalrode bloemenbadmutsen en minihoepelrokken. Soms plagen ze de mannen met de hoge hoeden, en altijd zijn ze koddig brutaal. Een fragment bewerkte Vivaldi onder de lenig zwaaiende benen, het is gezellig en toegankelijk. Het zit ook goed in elkaar, Veldman kent haar ambacht en boeit de zaal. Hoewel het stuk weinig geïnspireerd wordt gedanst, reageert het publiek enthousiast.

Inspiratie ontbrak ook in Zero Hour van Hans van Manen uit 1998. Hij maakte het tangoballet op de muziek van Astor Piazolla destijds voor de senioren van NDT III. Toen was het al niet een hoogvlieger in Van Manens oeuvre, nu weten de jonge dansers geen gevoelslading aan de moderne tango geven. Diepte en doorleefdheid ontbreken en dan wordt zelfs de vurige tango een doordeweekse dans in Tiel.

    • Ingrid van Frankenhuyzen