Ciske de Rat

Danny de Munk als Cis de Man

In Ciske de Rat de musical, speelt Danny de Munk wederom de rol die hem beroemd maakte; die van het getergde Amsterdamse straatschoffie die in een vlaag van woede zijn inslechte moeder doodt. Dit keer speelt De Munk Cis de Man, die in op de Grebbenberg tegen de Duitsers vecht. In flashbacks kijkt hij terug op zijn moeilijke jeugd.

Ciske de Rat is een van de beste musicals die ooit in Nederland werden gemaakt. Met meesterhand laten de bewerkers André Breedland en Maurice Wijnen de tijden door elkaar heen lopen. Niet gekunsteld, maar volkomen logisch – en daarom hoogst geraffineerd – loopt de handeling tussen 1925 en 1939 heen en weer. Die afwisseling geeft extra vaart.

Daarbij schreef Henny Vrienten een staalkaart van muzikale stijlen in bijpassende arrangementen. Vanzelfsprekend kan het lied Ik voel me zo verdomd alleen niet ontbreken, maar die oude filmhit wordt hier niet uitgemolken. Dat was ook niet nodig; de nieuwe nummers zijn minstens even meezingbaar.

Danny de Munk is het intens acterend middelpunt, maar ook zijn tegenspelers als Hugo Haenen, Hajo Bruins, Marjolein Touw en Mariska van Kolck tonen zich allemaal ideale musicalacteurs.

De kleine Ciske wordt afwisselend vertolkt door tien verschillende spelertjes.

Tournee t/m sept 2008. Inl. 0900-3005000, www.musicals.nl.