Brit volgt Groenink bij ABN Amro op

Rijkman Groenink vertrekt als topman van ABN Amro. Hij wordt opgevolgd door de Brit Mark Fisher, nu bestuurslid bij Royal Bank of Scotland (RBS). Arthur Martinez blijft aan als president-commissaris.

Dat Groenink zou opstappen werd verwacht. De topman had eerder al gezegd dat hij na de overname van de bank kort wilde aanblijven om de overgang te begeleiden, maar dat hij geen leiding wilde geven aan de opsplitsing die het consortium zal doorvoeren. Groenink zal aanblijven tot een bijzondere aandeelhoudersvergadering een nieuw bestuur zal bekrachtigen. Deze vergadering zal nog deze maand plaatsvinden.

Het consortium maakte vanmorgen bekend wie er leiding aan de bank moeten gaan geven. Naast Fisher worden er zes nieuwe bestuursleden benoemd. Drie van RBS en vier van de andere consortiumleden Fortis en Santander. De huidige bestuursleden van de bank blijven vooralsnog aan, onder wie ook Huibert Boumeester, die de positie van financieel directeur moet overdragen aan John Hourican van RBS. De baas van de ABN-divisie Nederland, Jan Peter Schmittmann, krijgt een plek in het bestuur.

De raad van bestuur van ABN Amro zal dan uit dertien leden bestaan. Zij moeten leiding gaan geven aan de opsplitsing van de bank. Een opdeling van zo’n groot financieel instituut is nog nooit voorgekomen. De Schotten krijgen de ABN-onderdelen in Azië en de grote zakelijke klanten. Fortis krijgt ABN Amro Nederland en de Spanjaarden nemen de operaties in Italië en Brazilië over. Het trio zei gisteren al dat het bod van ruim 70 miljard euro gestand wordt gedaan nadat bleek dat de aandelenemissie van Fortis, begeleid door zakenbank Merrill Lynch, was afgerond.

In de raad van commissarissen blijft president-commissaris Arthur Martinez aan, evenals de Nederlandse leden onder wie oud-topman Anthony Ruys van Heineken en ex-VNU-baas Rob van den Bergh. De raad wordt aangevuld met Jean Paul Votron van Fortis en Fred Goodwin van RBS. Santander stuurt een algemeen directeur.

ABN Amro maakt sinds vanmorgen geen deel meer uit van de AEX-index. De index blijft voorlopig uit 24 bedrijven bestaan. In februari maakt de beurs de nieuwe samenstelling bekend.