Bod op Hagemeyer komt op juiste moment

Geheimhouding en een goede timing. Het Franse familiebedrijf Sonepar heeft daar handig gebruik van gemaakt bij zijn verrassingsbod van 2,5 miljard euro op het Nederlandse handelshuis Hagemeyer.

Geheimhouding is iets waar niet-beursgenoteerde bedrijven dikwijls hun voordeel mee weten te doen. Een goede timing zou in dit geval wel eens de doorslag kunnen geven, nu Sonepar lijkt te hebben toegeslagen op een moment waarop Hagemeyer zelf in de problemen verkeert en de eveneens Franse marktleider Rexel, de meest voor de hand liggende redder in de nood, het lastig zou kunnen vinden om met een concurrerend bod te komen.

Sonepar had vorig jaar een omzet van 9,5 miljard euro, Hagemeyer een derde minder. Het Franse handelshuis heeft een belang van 5,8 procent opgebouwd in zijn Nederlandse branchegenoot en wil de rest overnemen voor een prijs van 4,25 euro per aandeel. Dat bod vertegenwoordigt geen premie ten opzichte van de koers van een jaar geleden, en is slechts 11 procent hoger dan de koers van vóór deze zomer.

Aan de andere kant is het wel 55 procent méér dan wat de aandelen nog maar een maand geleden waard waren. In de tussentijd meldde Hagemeyer, dat zich middenin een saneringsoperatie bevindt, teleurstellende cijfers over het eerste half jaar, als gevolg van een dalende omzet in de Verenigde Staten.

Wat de overeenkomst de aandeelhouders van Sonepar zal opleveren, is – vrij letterlijk – een zaak die alleen de familie aangaat. Er worden geen synergieën verwacht. De vraag is of de aandeelhouders van Hagemeyer echt mogen hopen op een beter bod, zoals zij lijken te doen, nu de aandelenkoers is gestegen tot boven de biedprijs. Het bestuur van Hagemeyer heeft het voorlopige bod van Sonepar afgewezen, maar het bedrijf tegelijkertijd ook uitgenodigd voor een gesprek. Daardoor wekt het bedrijf te indruk wel oren te hebben naar een verbetering van het voorstel.

Rexel, wereldwijd marktleider in de handel in installatiematerialen, zegt zijn opties te overwegen. Daartoe is het bedrijf ook wel verplicht, want een combinatie van Sonepar en Hagemeyer zou Rexel naar het tweede plan verwijzen.

Maar het is niet duidelijk of er wel zoveel opties zijn. De aandelenkoers van Rexel is sinds de beursgang in april met 20 procent gedaald. Hagemeyer, dat weinig schulden heeft en een winstmarge die nog niet de helft van die van Drexel bedraagt, zou uiteraard een veelbelovend saneringsproject kunnen blijken. Maar het bedrijf zou wel eens een maatje te groot kunnen zijn en de tot nu toe geduldige aandeelhouders van Drexel in het verkeerde keelgat kunnen schieten.

Pierre Briançon