`Bisschop werkte met Securitate`

Boekarest, 11 okt. De Roemeens-orthodoxe bisschop Pimen heeft samengewerkt met de Securitate, de beruchte geheime politie van president Nicolae Ceausescu. Dat heeft de Raad voor Bestudering van de Archieven van de Securitate (CNSAS) gisteren gemeld. Aartsbisschop Pimen weigerde gisteren commentaar. Volgens een woordvoerder van de orthodoxe kerk werkten de geestelijken destijds onder ”zeer vijandige omstandigheden”. Toen de CNSAS vorige maand zei dat zeker acht hoge geestelijken met de Securitate hadden samengewerkt zeiden de media dat dit onderzoek zou leiden tot een ”aardbeving binnen de Kerk”. Pimen is een van de boegbeelden van de orthodoxe kerk en werd de afgelopen jaren vooral bekend doordat hij kerkelijke bezittingen die ooit door de communisten in beslag waren genomen, terugeiste.