Balkenende neemt het op voor Máxima

Prinses Máxima heeft volgens premier Balkenende (CDA) geen schuld aan de ophef die is ontstaan na haar toespraak over de Nederlandse identiteit. Dat zei Balkenende gistermiddag in een debat met de Tweede Kamer. Volgens de premier is Máxima onjuist geciteerd, waardoor haar uitspraken uit hun verband zijn gelicht. Máxima heeft, zo zei Balkenende, „nooit gezegd dat de Nederlandse identiteit niet bestaat”. Ze had er alleen op gewezen dat de Nederlandse identiteit geen statisch begrip is. Volgens Balkenende valt de tekst onder de ministeriële verantwoordelijkheid en heeft de prinses geen uitspraken gedaan die strijdig zijn met de visie van het kabinet. De afgelopen dagen ontstond een heftige discussie over de toespraak van Máxima, die zij hield bij de aanbieding van het WRR-rapport Identificatie met Nederland. PVV-leider Wilders noemde haar toespraak „politiek correcte prietpraat”. Balkenende noemde Wilders als voorbeeld van iemand die de uitspraken van Máxima in een verkeerde context plaatste. De toespraak van de prinses is vooraf gelezen door hemzelf en twee andere ministers. Er stonden, zo concludeerden zij, geen uitspraken in die strijdig zijn met het kabinetsbeleid.

Discussieer mee: Ging prinses Máxima haar boekje te buiten? nrc.nl/discussie