A’dam ligt in tweeën

In Amsterdam is sprake van een groeiende tweedeling. De ringweg A10 om de stad is daarbij de grens. In de gebieden binnen de ring gaat het goed, de gebieden daarbuiten blijven achter. Dat zei burgemeester Job Cohen gisteren bij de presentatie van de begroting voor volgend jaar.

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd om de segregatie langs scheidslijnen van huidskleur, afkomst, inkomen, cultuur, religie en onderwijs op te heffen, maar de situatie is eigenlijk alleen maar slechter geworden, constateerde Cohen. Dat ligt volgens hem deels aan welzijnsorganisaties die zich met probleemgezinnen bezighouden. De bedoelingen zijn goed, maar van samenwerking is nauwelijks sprake. „Elke instantie heeft de neiging een probleem zuiver en alleen te bezien vanuit de eigen invalshoek.”

In de begroting die wethouder Asscher (PvdA, Financiën) na deze toespraak presenteerde is veel geld vrijgemaakt om problemen als armoede en onveiligheid in de stad aan te pakken. Zo worden vanaf volgend jaar de straatcoaches en gezinsbezoekers overal in de stad ingezet.

Asscher constateerde dat er een jonge generatie in de stad is „die absoluut niet mee kan komen”. „Amsterdam is een stad van twee snelheden geworden. Amsterdam is voorsprong en achterstand. In alle economische euforie is de keerzijde des te schrijnender.” In sommige buurten kan volgens hem de helft van de kinderen geen Cito-toets doen. „En deze achterstand heeft een kleur gekregen.”