1 Spel

Superspannend: landjepik op glas-in-loodbasis.

Blokus

Hodin, ca. 25 euro, 2-4 spelers

Als onze spelletjesavonden vlugger gaan dan verwacht, is er geen twijfel wat we in die extra tijd gaan doen. Blokus natuurlijk, gauw! „Eigenlijk is dit een basisspel dat in ieder huishouden aanwezig moet zijn”, verzuchtte een van ons, die inmiddels zélf al alle varianten in huis heeft gehaald. En wat is het nou helemaal? Een landjepikspel op glas-in-loodbasis. Superspannend. Ieder krijgt 21 stukken, samengesteld uit maximaal vijf vierkantjes, allemaal verschillend. Je begint in de hoek en er is één regel: je mag alleen aanleggen aan een hoekje van je eigen kleur, niet plat tegen een eigen stuk aan. Wie op het eind de meeste vierkantjes kwijt is, heeft gewonnen. Onmiddellijk ontstaat een run op het centrum. Gebied afgrendelen! En dan doorbeuken naar de hoek van een ander. Het is best een fijn puzzelspelletje hoor, maar wij gingen er toch al gauw Duits bij praten: Überfläche machen und gleich reinpenetrieren! Een meer intellectueel genoegen speelt ook mee, als je een onmogelijk vormpje toch nog handig weet in te passen. Liefst zo dat een ander dan echt vast komt te liggen. (HS)