Zes scenario’s rondom een fatale snuif cocaïne

Was het moord? Een waarschuwing voor andere potentiële getuigen? Zelfmoord? Of heeft de dood van Bram Zeegers te maken met de dame met wie hij in bad zat?

Bram Zeegers stierf in de nacht van maandag op dinsdag in zijn woning in Amsterdam-Zuid. De doodsoorzaak van de kroongetuige in het Holleederproces wordt onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Maar de omstandigheden wijzen erop dat Zeegers een fatale snuif cocaïne heeft genomen. Was het een overdosis of is er opzet in het spel? Zes scenario’s.

1. Moord. Bram Zeegers kocht de avond voor zijn dood cocaïne in cafe-restaurant Het Kalfje in Amstelveen. Het Kalfje was niet alleen populair bij mensen uit de vastgoedwereld, ook de onderwereld mocht er graag wat drinken of eten. Zo werd Dino S., de voortvluchtige vermeende rechterhand van Willem Holleeder, er regelmatig gezien.

In het moordscenario, waarbij Zeegers dus vergiftigd zou moeten zijn met cocaïne, is het van belang te weten van wie Zeegers de drugs kocht. Die persoon is in dit scenario immers de schakel tussen de opdrachtgevers. Volgens betrouwbare bronnen is de dealer een bij de politie bekende figuur uit de Amsterdamse onderwereld.

Het is aantrekkelijk te denken dat de opdrachtgever in dit scenario uit de kring van Holleeder komt. Maar dat is onwaarschijnlijk. Als hij al in staat zou zijn om zo’n opdracht te geven, en dat is gezien het gevangenisregime moeilijk, dan nog heeft Holleeder geen reëel belang bij de dood van Zeegers. De verklaringen die Zeegers heeft afgelegd behouden hun bewijskracht ook na zijn dood.

2. Waarschuwing. Er zijn nog andere belanghebbenden voor wie Zeegers een interessant slachtoffer was. Sinds de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004 zijn justitie en politie intensief bezig met de aanpak van de georganiseerde misdaad. Tegelijk met het onderzoek naar Holleeder c.s. lopen er verschillende onderzoeken naar liquidaties in de onderwereld en naar het witwassen van crimineel geld.

In al die onderzoeken spelen informanten uit het criminele milieu een cruciale rol. Zonder hen zou het moeilijk, zo niet onmogelijk, zijn om de georganiseerde misdaad aan te pakken. In dit scenario moet de moord op Zeegers worden gezien als een waarschuwing aan iedereen die overweegt uit de school te klappen over het criminele milieu. Het zou een klap betekenen voor de rechtsstaat als dit scenario werkelijkheid wordt.

3. Wraak. Zeegers werd in Het Kalfje vergezeld door de Braziliaanse Shirley. Hij kende deze Shirley via haar vriend Joop B., een in het milieu bekende cocaïnedealer die op dit moment in de gevangenis zit. De oud-advocaat Zeegers zou Shirley de afgelopen tijd hebben geholpen bij een aantal juridische kwesties. Gezien de omstandigheden waarin Zeegers is aangetroffen door de politie, in bad in het bijzijn van Shirley, is het niet bij juridische adviezen gebleven.

Zeegers heeft, naar het zich laat aanzien, gebruikgemaakt van de arrestatie van een bij hem bekende drugshandelaar om een amoureuze relatie aan te gaan met diens vriendin. In dit scenario zou dat de aanleiding zijn voor Shirley’s gedetineerde vriend om wraak te nemen op Zeegers en haar.

4. Zelfmoord. Het is een scenario dat eigenlijk door iedereen op voorhand wordt uitgesloten. Zeegers had een zware tijd achter de rug in verband met zijn getuigenis in de Holleederzaak. Maar hij keek er met grote tevredenheid op terug. Hoewel hij in een moeilijke financiële situatie verkeerde, was dat voor hem ogenschijnlijk geen groot probleem. Zeegers had meerdere rechtszaken lopen tegen de erven-Endstra die hij leek te gaan winnen. Bovendien zou Zeegers in november weer aan de slag gaan als juridisch adviseur.

5. Overdosis. Bram Zeegers stond niet bekend als een frequente gebruiker van drugs. Maar dat betekent niet dat hij bij gelegenheid geen drugs gebruikte. In dit scenario zou ook nog sprake kunnen zijn van vervuilde cocaïne, waardoor het effect van de drug zou zijn versterkt. Relevant in dit verband is dat het Trimbos Instituut deze zomer heeft geconstateerd dat er vervuilde cocaïne in omloop was.

6. Natuurlijke dood. Het minst spannende scenario, waarbij de Zeegers’ getuigenis en de omstandigheden waaronder hij werd aangetroffen uiteindelijk geen verband houden met zijn dood.

Een interview met Zeegers staat op nrc.nl/binnenland

    • Jan Meeus