Turks leger bereidt inval in Irak voor

De Turkse regering vraagt parlementaire toestemming voor een militaire operatie in Noord-Irak tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die daar bases heeft.

Het besluit daartoe volgt op de aanval door de PKK van zondag waarbij 13 Turkse commando’ s werden gedood.

Als het Turkse parlement toestemming geeft voor actie, staat niets een grootschalige operatie in de weg. Volgens een woordvoerder van de AK-partij van premier Erdogan wil de premier dat het parlement zich „zo snel mogelijk” over de kwestie buigt.

De Verenigde Staten waarschuwden hun NAVO-bondgenoot Turkije gisteren meteen tegen een inval in Noord-Irak, immers het enige deel van Irak dat nog redelijk rustig is. „Als ze [Turkije en Irak] een probleem hebben, moeten ze samenwerken om het op te lossen en ik ben er niet zeker van dat eenzijdige invallen de te bewandelen weg vormen”, aldus een woordvoerder van het State Department.

Turkije dringt al jaren aan op samenwerking maar volgens Ankara hebben Washington en Bagdad vooralsnog niets tegen de PKK ondernomen.

Al maandenlang wordt er in Turkije gediscussieerd over een inval in Noord-Irak om de kampen van de PKK daar aan te pakken. Vanuit Noord-Irak voeren PKK-strijders aanvallen uit op Turks grondgebied om zich daarna weer over de grens terug te trekken. Na zondag, toen de PKK in de Turkse grensprovincie Sirnak in een hinderlaag 13 Turkse militairen doodde, raakte het debat in een stroomversnelling. De Turkse media brachten grote verhalen over de veelal jonge militairen en Turkije ging in diepe rouw over het verlies van zoveel jonge levens. De publieke roep om ingrijpen in Noord-Irak werd zo groot dat de regering een daad moest stellen.

Onduidelijk blijft echter wat Turkije nu precies zal doen. Minister van Defensie Gönül maakt onderscheid tussen ‘kleine’ acties in Noord-Irak zoals het achtervolgen van een groep PKK-strijders die de grens overgaan en een grootschalige actie. Voor dat laatste, aldus Gönül, is toestemming van het parlement nodig, voor dat eerste niet.

[Vervolg Turkije: pagina 5]

Irak schrikt van besluit Turkse regering

Daar de regering toestemming van het parlement wil, lijkt een grote invasie niet uitgesloten. Maar op de Turkse televisie waarschuwden experts al voor de gevaren daarvan. Eerdere flinke acties in Noord-Irak hebben weinig tot niets opgeleverd – de PKK-aanhangers verborgen zich in het bergachtige gebied om, als de Turken weer waren vertrokken, tevoorschijn te komen. Een gepensioneerde hoge militair pleitte daarom op televisie voor gerichte acties. Volgens hem zouden speciaal opgeleide elitetroepen voordat het leger toeslaat, eerst uitgebreide informatie moeten verwerven waar de PKK-bases precies zijn.

Wellicht dat Turkije, alvorens de grens over te gaan, nog eerst wil wachten om te zien hoe de houding van de Verenigde Staten en Irak ten aanzien van een Turkse actie zich verder ontwikkelt. Bagdad reageerde gisteren geschrokken op het Turkse besluit. Een Iraakse woordvoerder drong er bij Turkije op aan om het terrorisme aan te pakken via het pact dat Ankara en Bagdad onlangs sloten. Dat pact voorziet in de uitwisseling van informatie tussen beide landen en in bijvoorbeeld maatregelen om de geldstroom van de PKK aan te pakken. Maar het geeft het Turkse leger niet de mogelijkheid de grens over te gaan en werd mede daarom in Turkije uiterst slecht ontvangen.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren weliswaar tegen „eenzijdige actie”. Maar hij zei ook dat soevereine staten hun eigen besluiten moeten nemen over de manier waarop ze zich het best kunnen verdedigen. Washington had maandag al de PKK-aanval veroordeeld.