`The Kingdom`

The Kingdom is weer een van die films die, in dit geval vermomd als bloeddorstige actiefilm, vooral interessant is om de politieke vooronderstellingen waarin hij verstrikt raakt. Gesitueerd rond een terroristische aanslag op een Amerikaanse compound in Saoedi-Arabië, is het in wezen een pleidooi voor ouderwetse eigenrichting. Meer Rambo dan Syriana. FBI-mannen wreken tegen alle regels in de dood van een makker, daarbij geholpen door twee `goede Arabieren`, gespeeld door Ashraf Barhoum en Ali Suliman, die in Paradise Now nog gestalte gaven aan twee van de zelfmoordterroristen, en hiermee hun Amerikaanse debuut maken. Culthit in het zuiden van de VS waar bloggers verslag doen van vertoningen waar elke dode Arabier met gejuich wordt begroet.

The Kingdom. Regie: Peter Berg. Met: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner. In: 58 bioscopen.