Televisie Voorkeur

John en Annet Cawley uit Bergen op Zoom hebben zich met hun vier keeshondjes gekwalificeerd voor de grootste hondenshow ter wereld, ‘Crufts’, die jaarlijks wordt gehouden in Birmingham. Honderdtwintigduizend hondenliefhebbers met meer dan vierentwintigduizend honden, verdeeld over 178 soorten doen mee aan competities en demonstraties. In een zesdelige serie worden vier Nederlandse deelnemers gevolgd tijdens voorbereidingen en wedstrijden. De beste hond ter wereld, Ned.2, 19.25-19.55u. Jansen, Leendert

actualiteiten

EénVandaag. De inwoners van Utrecht kiezen vandaag via een referendum tussen de kandidaat-burgemeesters Ralph Pans en Aleid Wolfsen. Maar het referendum is omstreden en de verwachte opkomst is laag. Is het inderdaad een wassen neus? Verder het wereldkampioenschap rugby, dat in Frankrijk enorm leeft. Het is na de Olympische Spelen en het WK voetbal het grootste sportevenement ter wereld. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Wat bracht Hans van Themsche ertoe om vorig jaar mei in Antwerpen een peuter en haar Malinese oppas te doden en een Turkse vrouw zwaar te verwonden? Een profiel van de dader. Ook aandacht voor het burgemeestersreferendum in Utrecht. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. Het referendum in Utrecht, met reacties van de kandidaten Pans en Wolfsen. Verder de begroting voor het Koninklijk Huis, die vandaag besproken wordt. En een reportage over de fototentoonstelling Het industriële landschap van fotograaf Edward Burtynsky. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

To walk again. Atleet Marc Herremans stond in 2001 aan de internationale top van de triatlon, maar raakte na een val tijdens de training van zijn voeten tot aan zijn borst verlamd. Canvas, 20.50-22.25u.

Schnappschuss mit Che. CIA-agent Rodriguez speurde in 1967 de Cubaanse Che Guevara op en liet hem vermoorden. Guevara’s rechterhand Benigno kon ontkomen. ARD, 22.45-23.30u.

Bloody Cartoons. De wereld leek te klein toen de Deense krant Jyllans Posten twaalf spotprenten over de profeet Mohammed afdrukte. Wereldwijd werden Deense ambassades belaagd, in Afghanistan vielen zelfs doden bij de protesten. Regisseur Karsten Kjaer laat zien wat er na de publicatie is gebeurd en reist de wereld af om de mensen te ontmoeten die protesteren tegen deze spotprenten. Ned.2, 22.50-23.55u.

VPRO’s Import: Street fight. Documentaire over het straatgevecht om het burgemeesterschap van Newark, New Jersey in 2002, tussen oudgediende Sharpe James en nieuwkomer Cory Booker. De kandidaten zijn allebei democraat en zwart, maar daarmee houden de overeenkomsten op. Terwijl de 32-jarige idealist Booker, met een universitaire graad van Yale, de strijd aangaat met gebruik van feiten en argumenten, weet de 66-jarige ‘self made man’ James op adequate wijze het sentiment te bespelen. Ned.2, 23.55-1.20u.

informatief

Nieuwslicht. Dammer Ton Sijbrands speelde vorige week uit zijn hoofd 25 dampartijen tegelijk en vestigde daarmee een nieuw wereldrecord blind simultaan dammen. Maar als hij boodschappen gaat doen, moet zijn vrouw een lijstje maken, anders komt hij met lege handen thuis. Ook aandacht voor computergame Halo 3, die alle verkooprecords breekt. Games gaan er steeds mooier en realistischer uitzien, maar onderzoeker Pieter Spronck signaleert dat de tegenstanders in games zich nog steeds voorspelbaar gedragen. Ned.3, 20.25-20.55u.

Hello goodbye. Joris Linssen gaat op Schiphol op zoek naar de verhalen achter het nemen van afscheid en hereniging. Ned.1, 20.30-21.25u.

Hoge bomen pioniers. Portret van Reina Prinsen Geerligs, een jonge schrijfster en verzetsheldin. Na de Tweede Wereldoorlog werd een literaire prijs naar haar vernoemd. Een portret in het kader van de Week van de Democratie. Ned. 2, 20.50-21.25u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met het duo Nick en Simon over hun eigen reallifesoap. De Landelijke Dag voor de Psychische Gezondheid staat vandaag in het teken van eetstoornissen: Leontien Zijlaard-van Moorsel vertelt over haar strijd tegen anorexia. En thrillerschrijver Tomas Ross praat over zijn nieuwe roman, De Tranen van Mata Hari. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder anderen Belinda Meuldijk is te gast, naar aanleiding van haar boek De wereld volgens Yoshy, over haar autistische zoon. Ook te gast zijn Leon Verdonschot, presentator van het programma Het nieuwe volkslied en drie medewerkers aan dat programma, Driek van Wissen, Herman Pieter de Boer en The Opposites. In de uitzending wordt ook de uitslag bekendgemaakt. Ned.1, 23.05-0.00u.

amusement

De nieuwste show. Satirisch programma waarin Patrick Lodiers met zijn reporters het belangrijkste nieuws op eigenzinnige wijze terugbrengt tot de rauwe essentie. Ned.3, 0.05-0.25u.