Swift wijkt uit naar Zwitserland om EU-regels te omzeilen

Rotterdam. Swift, de organisatie die vanuit België wereldwijd betalingen van financiële instellingen uitvoert, krijgt een filiaal in Zwitserland. Vanuit het nieuwe kantoor worden na 2009 de trans-Atlantische betalingen uitgevoerd. Daarmee vermijdt de organisatie problemen met de regels voor privacy- en databescherming in de Europese Unie. Zwitserland is geen lid van de Unie. Vorig jaar werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Financiën al jaren inzage heeft in gegevens van Swift. Bij de Amerikaanse vestiging ligt een kopie van alle gegevens van Swift België. Op grond van Amerikaanse wetgeving was Swift verplicht deze betalingsgegevens te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten, zonder tussenkomst van de EU. Swift overtrad daarmee Belgische en Europese privacywetgeving.