SP breekt met college van Leiden

De wethouders van de SP in Leiden zijn gisteren opgestapt nadat de raadsfractie van deze partij het vertrouwen in de overige coalitiepartijen (PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) had opgezegd. De SP wil niet met de provincie Zuid-Holland praten over een tracé van het lightrailproject RijnGouwelijn (RGL) door de Leidse binnenstad.

Voor de SP is dat onacceptabel vanwege de uitslag van een referendum over de RGL, die Gouda via Leiden met de kustplaatsen Noordwijk en Katwijk moet verbinden, een half jaar geleden. Bijna 70 procent van de Leidenaren sprak zich op 7 maart uit tegen een tracé door onder meer de Breestraat. De SP legde dit resultaat uit als een ‘nee’ tegen elke vorm van lightrail door Leiden.

De provincie beschikt over een zogeheten ‘doorzettingsmacht’, waarmee het gewenste besluit kan worden afgedwongen.

De partijen in de Leidse gemeenteraad, uitgezonderd de SP en D66, willen het gesprek met de provincie voeren. „Wij kunnen als SP niet een referendum aan de laars lappen. Zeker niet in de week van de democratie”, zegt SP-raadslid Julian van der Kraats. Twee andere coalitiepartijen vinden juist dat het college zijn „bestuurlijke verantwoordelijkheid” moet nemen, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Jos Posthuma. „Een slepende juridische strijd met de provincie is niet goed voor de stad Leiden”, zegt zijn PvdA-collega Marije van den Berg. Over een week nemen Provinciale Staten een besluit over toepassing van de ‘doorzettingsmacht’.

De PvdA, de grootste partij in Leiden, spreekt nu met de VVD en het CDA. De SP keert naar verwachting niet terug in het college.