RTL stopt uitzenden belspellen

RTL stopt op 1 november tot nader order met het uitzenden van belspelletjes. De commerciële omroep wil dat de overheid helderheid verschaft over de regels voor belspellen, die de branche zelf heeft vastgelegd in een gedragscode. Er loopt een justitieel onderzoek naar de rechtmatigheid van de spellen die RTL en SBS uitzenden. Het ministerie van Justitie is van mening dat de televisiezenders kijkers misleiden.

In de gedragscode, die sinds 1 januari 2006 van kracht is, staat dat belspellen geen valse verwachtingen mogen wekken bij deelnemers. Een gesprek kost maximaal zestig cent en presentatoren mogen kijkers niet verleiden om veel te bellen. Onbekend is of ook SBS stopt met het uitzenden van belspellen. SBS onthoudt zich van commentaar. Een RTL-woordvoerster benadrukt dat er geen contact is geweest tussen de verschillende televisiezenders. „Wij hebben dit besluit zelfstandig genomen.”