Rol van kredietbeoordelaars in kredietcrisis onderzocht

De EU laat onderzoeken welke lessen moeten worden getrokken uit de recente kredietcrisis. Daarbij zal onder andere worden gekeken naar de rol van de zogeheten kredietbeoordelaars.

Dat hebben de EU-ministers van Financiën gisteren tijdens overleg in Luxemburg afgesproken. Voor sommige landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, is het duidelijk dat er maatregelen moeten worden genomen om in de toekomst nieuwe crises te voorkomen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn zo ver nog niet. Het onderzoek moet in het voorjaar van 2008 klaar zijn.

De kredietcrisis ontstond deze zomer na problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Riskante leningen bleken op grote schaal te zijn doorverkocht, ook aan Europese banken. Door de crisis ontstond discussie over de onafhankelijkheid van zogeheten kredietbeoordelaars als Standard &Poor’s, Moody’s en Fitch. Deze bedrijven beoordelen de kredietwaardigheid van bedrijven en beleggingsproducten. Voor het waarderen van financiële producten, waaronder de in opspraak geraakte gebundelde en doorverkochte risicovolle hypotheken, worden ze betaald door de banken die deze producten op de markt brengen.

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde suggereerde gisteren dat de EU zelf toezicht moet gaan houden op de kredietbeoordelaars. Maar volgens de Nederlandse minister Bos is het daarvoor te vroeg. „De Fransen willen zwaar interveniëren”, zei hij. „Ik sta open voor een heleboel opties, maar pas nadat er onderzoek is gedaan.”

Bos zei verder zich geen al te grote zorgen te maken over de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar. „We moeten blij zijn dat anderen zo veel vertrouwen hebben in onze munt”, aldus Bos.

De Europese werkgeversorganisatie Business Europe klaagde vorige week dat de hoge koers van de euro schadelijk is voor Europese exporteurs. Een delegatie van de EU gaat nog dit jaar naar China om praten over de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Chinese yuan. De delegatie zal bestaan uit president Trichet van de Europese Centrale Bank, eurocommissaris Almunia (Monetaire Zaken) en de Luxemburgse premier Juncker, die voorzitter is van de landen die de euro gebruiken.