Rembrandt uit privé-collectie sinds lang weer tentoongesteld

DEN HAAG. Voor het eerst sinds ruim een halve eeuw is Rembrandts portret van Jan Six uit 1654 voor iedereen te zien. De familie Six leende het aan het Mauritshuis in Den Haag voor de expositie Hollanders in beeld, die vanaf 13 oktober te bezoeken is. De expositie omvat zestig portretten van Hollanders uit de periode 1599-1683. Behalve van Rembrandt van Rijn en Frans Hals is er werk te zien van 27 anderen schilders. Jan Six (1618-1700) werd geboren in een familie die rijk was geworden in de zijde- en lakenindustrie. Zelf werd de Amsterdamse jurist in 1691 burgemeester van zijn stad. Hij was een kunstverzamelaar. Rembrandt was één van zijn vrienden. Volgens Mauritshuis-directeur Frits Duparc is de beeltenis van Six het mooiste portret van de tentoonstelling en schildertechnisch bijzonder: het gezicht is heel levend weergegeven, het lijkt Rembrandt te hebben geholpen dat hij Six` karakter goed kende. De handen zijn losjes geschilderd, wat beweging suggereert, Six trekt zijn handschoenen aan of uit. Het portret hangt bij dat van zijn vrouw Margaretha Tulp, die in 1655 werd geschilderd door Govert Flinck. Het portret van haar vader, Nicolaes Tulp, hangt ook op de expositie, niet alleen als hoofdpersoon op Rembrandts Anatomische Les, maar ook als klein portret van Nicolaes Pickenoy, eveneens uitgeleend door de familie Six. De expositie Hollanders in Beeld in het Mauritshuis is te zien tot en met 13 januari 2008.