Raboploeg staat nog altijd achter Theo de Rooij

Theo de Rooij nam na de Tour ontslag als directeur van de Rabo-wielerploeg.

Gisteren was hij even terug.

Het personeel van de Rabobank Wielerploegen heeft gisteren op de jaarlijkse onderlinge fietsdag de WK-fiets van Thomas Dekker cadeau gegeven aan Theo de Rooij, die in de week na de Tour de France ontslag nam als directeur. De Rooij was uitgenodigd als gast en fietste ruim twee uur door Limburg in gezelschap van alle 36 medewerkers van de ploeg: mecaniciens, verzorgers, artsen, buschauffeur, trainer en ploegleiders.

Met de uitnodiging en het cadeau lieten prof- en opleidingsploeg zien nog altijd achter de vertrokken directeur te staan. De Rooij kreeg in de afgelopen Tour kritiek nadat hij na de zestiende etappe besloot om geletruidrager Michael Rasmussen in gewonnen positie uit de wedstrijd te halen en onmiddellijk te ontslaan. De Deen zou hebben gelogen over zijn verblijfplaats in de weken voor de Tour en zou daarmee de interne regels van de ploeg hebben gebroken.

Sponsor Rabobank stelde een onderzoekscommissie in onder leiding van Peter Vogelzang, oud-korpschef van de Regiopolitie in Utrecht en interim-manager bij Feyenoord, die waarschijnlijk eind oktober haar bevindingen openbaar maakt. De Rooij, die naar eigen zeggen volledig meewerkt aan het onderzoek, wachtte de resultaten niet af. Al tijdens de Tour nam hij voor zichzelf de beslissing om op te stappen. Ex-bondscoach Henri van der Aat van de nationale zeilers werd tot eind van dit seizoen aangesteld als interim-directeur. Alle betrokkenen hebben zwijgplicht over de affaire-Rasmussen tot de onderzoeksresultaten bekend zijn.

De Rooij (50) volgde begin 2004 Jan Raas als directeur van Rabobank Wielerploegen op. Daarvoor was de wereldkampioen bij de studenten (1978) elf jaar profrenner bij IJsboerke, Capri Sonne, TI Raleigh en Panasonic. Bij die laatste ploeg groeide hij onder ploegleider Peter Post uit tot wegkapitein. Toen Post begin jaren negentig manager werd, nam De Rooij plaats achter het stuur van de ploegleidersauto. Bij de start van het Rabobank Wielerplan, in 1996, begon hij bij de ploeg van Raas waar hij samen met Adri van Houwelingen ploegleider werd.

De Nederlandse ploeg groeide in de jaren daarna uit tot een topploeg in het internationale peloton. Na het door de sponsor afgedwongen vertrek van Raas koos De Rooij voor continuïteit, zowel qua mensen als qua beleid. De eigen opleidingsploeg, geleid door oud-renner Nico Verhoeven rendeerde steeds beter, met Thomas Dekker en Robert Gesink als opvallendste talenten die doorstroomden naar de profs. Ondanks het woelige klimaat in de wielersport, met talrijke dopingaffaires, besloot de sponsor al in januari 2007 om het contract te verlengen tot en met 2012.

Tijdens de afgelopen Tour de France leek de ploeg op weg naar het grootste succes in het twaalfjarig bestaan. Totdat tijdens de zestiende etappe de Italiaanse ex-renner Davide Cassani voor de Deense televisie vertelde dat hij Rasmussen in juni in Italië had gezien, terwijl deze had gezegd in Mexico te verblijven. Na overleg met de sponsor besloot De Rooij om de Deen uit de Tour te halen. Aanvankelijk werd hem dat door renners en ploegleiders, die niet gekend waren in de beslissing, kwalijk genomen. Achteraf overheerst binnen de ploeg de overtuiging dat De Rooij zo handelde om niemand te compromitteren en het voortbestaan van de ploeg niet in gevaar te brengen.