Raadslid SP Utrecht vertrekt uit onvrede

Het Utrechtse gemeenteraadslid Mary Mossel stapt uit de SP en gaat als eenpersoonsfractie verder. Ze doet dit uit ongenoegen met de cultuur binnen de partij. Er is volgens haar een gebrek aan openheid en ruimte voor nieuwe leden.

Dezelfde klachten van SP-leden waren ook al te horen in de zaken rondom Elma Verhey, de geschorste hoofdredacteur van het SP-partijblad Tribune en Düzgün Yildirim, het Eerste Kamerlid dat weigert zijn plek af te staan. Mossel benadrukt echter dat haar keuze niet direct met deze kwesties te maken heeft. Zij vindt dat veranderingen binnen de partij te lang op zich laten wachten. Ze ziet dat de SP in beweging is, doordat er meer geld is en er veel nieuwe leden bij komen. Maar niet iedereen mag volgens haar zijn mening vrijelijk uiten bij de partij.

„Ik ga niet met ruzie weg, maar ik ben wel moe van de interne strijd. Ik heb geen zin meer om bij een overleg te zitten waarbij mensen als dombo in de hoek worden gezet. Waarbij gezegd wordt dat ze niet in de partij thuishoren omdat ze een andere mening hebben. Ik heb respect voor de oude garde die de partij heeft opgebouwd, maar we leven nu. Ik heb vaak genoeg gezegd hoe ik erover denk, maar ik zie geen veranderingen. Ik ga in mijn eentje verder.”

Mossel zit sinds 2001 in de Utrechtse gemeenteraad. Ze werd met ruim 2400 voorkeursstemmen gekozen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

De Utrechtse SP zou de discussie over veranderingen in de partij het liefst samen met Mossel verder hebben gevoerd. De fractie zegt haar vertrek te betreuren en benadrukt dat er geen persoonlijke of politieke meningsverschillen zijn.