Politie nadert guerrillera Tanja in Colombia

tanjaN.jpgAls guerrillera Tanja Nijmeijer uit Denekamp nog van plan mocht zijn te vluchten uit de eenheid van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc) dan is nu het moment aangebroken. De Colombiaanse Nationale Politie heeft afgelopen vrijdag een post geopend in het plaatsje Uribe in het departement Meta. Het is de plek waar het Colombiaanse leger in juli een aanval uitvoerde op het kamp van de Farc-eenheid waar Tanja al een kleine vijf jaar deel van uitmaakt. Dit gebied was tot nu toe een vrijplaats van de Farc. Maar voor het eerst in de zestienjarige geschiedenis van de gemeente heeft het openbaar gezag er zich genesteld. Volgens de groene burgemeester van het stadje van 1.500 zielen, José Diego Ospina Rodriguez,  is het niet eerder voor gekomen dat de Colombiaanse overheid zich laat zien in dit gebied. ,,Nu kan eindelijk de sociale ontwikkeling van het gebied beginnen”, aldus burgemeester José Diego Ospina Rodriguez.

Er is geen regio in Colombia waar de laatste tijd volgens het Colombiaanse leger zo veel guerrillero’s gevlucht zijn van hun eenheid. De nieuwe politiepost waar honderd agenten aan de slag gaan, moet het overlopen van linkse rebellen vergemakkelijken. ,,De guerrillero’s hebben honger, ze zien geen toekomst en de ambities die ze hadden worden niet ingewilligd”, zei de minister van defensie Juan Manuel Santos die de feestelijke opening van de politiepost bijwoonde.

Maar het blijft ruig gebied. Afgelopen maandag stortte een legervliegtuig neer dat op weg was naar het plaatsje Uribe. Vijftien soldaten en drie bemanningsleden worden vermist. Het ziet er naar uit dat het om een ongeluk ging maar zeker is dat nog niet. De Farc mag graag vliegtuigen uit de lucht knallen, zoals rebel Tanja al eerder schreef in haar dagboek.

Het is onduidelijk hoe het met Tanja Nijmeijer gaat. Volgens majoor Gustavo Salazar van het Colombiaanse leger is er na de aanval op het Farc-kamp niets meer van haar vernomen.