Ongewenste avances van een concurrent

Gisteren deed een branchegenoot een vijandig bod op handelshuis Hagemeyer.

Dat bedrijf wil helemaal niet worden opgekocht.

En weer ligt een Nederlands concern onder vuur van een buitenlandse belager. Ditmaal is de technische groothandel Hagemeyer aan de beurt. Gisteren werd bekend dat de Franse branchegenoot Sonepar een vijandig bod van zo’n 2,5 miljard euro voorbereidt op het ruim honderd jaar oude bedrijf uit Naarden.

Maar de distributeur van onder meer gereedschap, veiligheidshelmen en elektrotechnische materialen voor de bouw en de industrie wil helemaal niet worden opgekocht. Het bestuur liet de afgelopen maanden met nadruk weten onafhankelijk verder te willen. Praten met mogelijke gegadigden is „tijdverspilling”, zei financieel directeur Tjalling Tiemstra in augustus nog. Duidelijker kon bijna niet.

Toch heeft het management de ongewenste avances waarschijnlijk aan zichzelf te danken. Nadat het bedrijf eind 2003 bijna ten onder was gegaan aan een chaotische reorganisatie en de effecten van de economische malaise, werd het op het nippertje gered door de banken en was het vervolgens topman Rudi de Becker die Hagemeyer er weer bovenop hielp.

Mede dankzij de leiding van deze Belg maakt het bedrijf nu winst en staat het volgens analisten weer redelijk op de rails. In de zakenwereld geldt: herstel van de resultaten in combinatie met een relatief achterblijvende koers trekt kopers aan.

De vraag is nu of het bestuur van Hagemeyer de poot stijf zal houden en verkoop zal blijven afwijzen. En de vraag is ook hoe aandeelhouders daarop zullen reageren. Feit is dat een overnameprijs van 4,25 euro helemaal niet gek is gezien het feit dat het koersgemiddelde van de afgelopen maand – afgezien van de rally van de afgelopen dagen – op 3,12 euro lag. Sonepar zou dus een premie van 36 procent betalen. „Daarmee is het geen knock-outbod”, zegt analist Martijn den Drijver van SNS Securities, „maar wel genoeg om veel aandeelhouders te enthousiasmeren.”

Beleggers op het Amsterdamse Damrak waren gisteren massaal aandelen Hagemeyer aan het kopen. De koers van het in de AEX-index opgenomen bedrijf steeg met 13,5 procent tot 4,72 euro, waarmee de koers ruim boven de indicatieve overnameprijs zit.

De koerssprong duidt erop dat aandeelhouders gokken op een overnamestrijd. Maar een biedingsstrijd is niet waarschijnlijk, zegt Den Drijver van SNS. Een van de mogelijk andere gegadigden is branchegenoot Rexel, ook uit Frankrijk. Rexel heeft echter laten weten alleen overnames tot 250 miljoen euro te willen doen en Hagemeyer is circa tien maal zo duur. Het Britse Wolseley, ook een mogelijke partij, heeft een veel breder assortiment dan Hagemeyer. Het Amerikaanse Wesco zou een overname van deze omvang vermoedelijk financieel niet rond krijgen.

Wel mogelijk is dat Sonepar zelf het bod verhoogt of dat het bestuur van Hagemeyer een witte ridder gaat zoeken: een redder in nood met wie het bedrijf meer overeenkomsten ziet dan met Sonepar, dat circa anderhalf maal zo groot is als Hagemeyer. Al passen de twee prima bij elkaar, volgens analisten: behalve in Duitsland is er weinig overlap tussen de activiteiten van beide groothandels.

Het bod van Sonepar zal voor Hagemeyer niet als een volslagen verrassing gekomen zijn, gezien de spectaculaire sprong van het aandeel de afgelopen maand. De beurswaakhond AFM zocht vrijdag al contact met Hagemeyer over de koersbeweging en zei gisteren de zaak in de gaten te houden. Of de AFM een officieel onderzoek start naar handel met voorkennis wilde zij gisteren niet zeggen.

De koersstijging kan er ook op duiden dat beleggers hopen dat Sonepar de prijs zal verhogen om het bestuur alsnog achter zich te krijgen. De Fransen stelden gisteren dat ze graag met de leiding van Hagemeyer willen praten en het liefst een bod uitbrengen dat de goedkeuring heeft van bestuurders en commissarissen.