Onderzoek coke die Zeegers kocht

Het onderzoek naar de dood van kroongetuige Bram Zeegers spitst zich toe op een drugstransactie in het Amstelveense café-restaurant het Kalfje. Volgens verschillende bronnen kocht Zeegers de avond voor zijn dood daar samen met zijn metgezel Shirley cocaïne van een bekende figuur uit de Amsterdamse onderwereld.

Ondanks die informatie wordt met verschillende scenario’s rekening gehouden rond de dood van de enige man die live een getuigenis aflegde in de zaak tegen Heinekenontvoerder Willem Holleeder: moord, zelfmoord, wraak of een ongeluk. Gezien het feit dat resterende getuigen sinds gisteren extra worden beveiligd, houden justitie en politie met alle opties rekening. De politie sluit op dit moment evenmin uit dat met de cocaïne iets aan de hand is. Het zou kunnen gaan om vervuiling of vergiftiging. Sectie op het lichaam van Zeegers kan op deze vraag antwoord geven. Het lichaam van Zeegers, die vorige week een belangrijke verklaring aflegde in het proces tegen Holleeder, is gistermiddag naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk overgebracht.

De metgezel van Zeegers, de Braziliaanse Shirley, zit nog vast voor verhoor. Zij was bij politie en justitie bekend als de vriendin van ene Joop B., een bekende cocaïnehandelaar. Zeegers kende Joop B. zelf ook goed, zo verklaarde hij eerder in vertrouwelijke gesprekken met deze krant. Zeegers en Joop B., die op dit moment vastzit, ontmoetten elkaar regelmatig in een café aan de Beethovenstraat in Amsterdam Oud-Zuid. Shirley werkte daar als barkeepster.

Bekenden van Zeegers stellen dat de oud-advocaat niet bekend stond als een drugsgebruiker. „Bram was een gezonde, sportieve man”, stelt zijn advocaat Jurjen Pen. „In de vele gesprekken die ik de afgelopen jaren met hem heb gehad, heb ik nooit iets gemerkt van veelvuldig drugsgebruik.”

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de dood van Zeegers geen gevolgen voor de bewijskracht van zijn verklaring.

Scenario’s: pagina 3

Rectificatie / Gerectificeerd

Joop B.

In het artikel Onderzoek coke die Zeegers kocht (10 oktober 2007, pagina 1) over de dood van kroongetuige Bram Zeegers wordt Joop B. omschreven als een „bekende cocaïnehandelaar”. Volgens de advocaat van Joop B. is die kwalificatie niet juist. Joop B. is nooit verdacht, vervolgd of veroordeeld voor cocaïnehandel. De advocaat bevestigt wel dat B. op dit moment in voorlopige hechtenis zit op verdenking van betrokkenheid bij voorbereidingshandelingen ten aanzien van cocaïnehandel. Joop B. ontkent zijn betrokkenheid.