Nog geen nieuw geld voor Northern Rock

Citigroup neemt de tijd met het verstrekken van geld aan Northern Rock. Vorige week dacht de geplaagde Britse kredietverlener nog een reddingslijn toegeworpen te hebben gekregen van de Amerikaanse bank, die door Northern Rock zojuist als adviseur was aangesteld. Maar de Amerikaanse reus is nog niet over de brug gekomen. Dat is geen verrassing, gezien het feit dat de reddingsoperatie door problemen wordt omgeven.

Er kan zeker geld worden verdiend aan het te hulp schieten van in moeilijkheden verkerende hypotheekbanken. Kijk maar eens naar wat concurrent Bank of America (BoA) uit Countrywide wist te persen, in ruil voor een injectie van 1 miljard dollar (0,7 miljard euro) aan contanten. BoA heeft het recht om zijn investering om te zetten in een belang van 16,5 procent in de kwakkelende Amerikaanse kredietverlener, tegen een voordelige koers; intussen laat de bank zich een forse rente betalen van 7,25 procent. Dat was genoeg om Countrywide te stabiliseren, waardoor een koersstijging van 11 procent van zijn aandelen werd bereikt en BoA flink kon incasseren.

Maar Citigroup zou het lastig kunnen vinden deze truc bij Northern Rock te herhalen. Daarvoor is meer geld nodig. Het is bekend dat Citigroup een kredietlijn van 10 miljard pond (14,5 miljard euro) overweegt, ook al is niet duidelijk welke vorm die zou moeten aannemen. Toch is dat niet eens genoeg om het noodkrediet van 11 miljard pond (15,9 miljard euro) te dekken, dat de Bank of England tegen een extra hoge rente aan Northern Rock heeft verstrekt. En het is ook niet alles wat Northern Rock nodig heeft. De bank moet alleen al in de eerste helft van volgend jaar meer dan 5 miljard pond (7,2 miljard euro) aan leningen zien te herfinancieren, aldus Credit Suisse.

Dus zelfs als we ervan uitgaan dat Citigroup geld heeft geleend tegen een lagere rente dan de 7,25 procent van de Bank of England, zou een overeenkomst de problemen van Northern Rock hooguit iets kunnen verzachten. Om ze geheel en al te verhelpen, moeten andere kredietverstrekkers het voorbeeld van Citigroup volgen.

Maar zelfs als Citigroup besluit zijn belofte gestand te doen, is het niet eenvoudig de overeenkomst zijn beslag te laten krijgen. Als de investering iets verandert in de kapitaalstructuur van Northern Rock, zijn er waarschijnlijk onderhandelingen nodig met de Bank of England en andere Britse autoriteiten, de obligatiehouders van Northern Rock, en de vier gegadigden die zich voor het hele bedrijf hebben gemeld.

Het redden van Countrywide heeft BoA-topman Ken Lewis op Wall Street tot een gevierd man gemaakt. Citigroup-topman Chuck Prince kan wel wat soortgelijke goede publiciteit gebruiken. Maar niet tegen iedere prijs.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Verdin