‘Máxima had hulp premier nodig’

PvdA, PVV, SP en D66 vinden dat premier Balkenende prinses Máxima eerder in bescherming had moeten nemen na haar toespraak over de Nederlandse identiteit op 24 september. Dat bleek vanmorgen tijdens het debat over de begroting van het Koninklijk Huis in de Tweede Kamer.

„De vraag naar verantwoordelijkheid is te lang blijven hangen”, zei Alexander Pechtold (D66). Hero Brinkman (PVV) noemde Balkenende een „bar slechte coach”. De premier zou de prinses hebben „laten bungelen”.

De VVD zei dat het de taak van de premier is „te voorkomen dat leden van het Koninklijk Huis zelf onderwerp worden van maatschappelijk debat”, aldus Willibrord van Beek (VVD).

Prinses Màxima deed haar omstreden uitspraken tijdens de presentatie van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij zei dat ze na zeven jaar in Nederland niet „dé Nederlandse identiteit” had gevonden. Die is daarvoor te divers, vindt de prinses. Zij kreeg daarop kritiek van Oranjeverenigingen en critici zoals hoogleraar Paul Scheffer. Na de deadline van deze krant zou premier Balkenende reageren.

De Kamer vroeg de premier ook om meer openheid over de kosten van het Koninklijk Huis. Die kosten zijn sinds 2005 met 36 procent gestegen. In 2005 kostte het Koninklijk Huis 83,453 miljoen euro. Voor volgend jaar is 113,9 miljoen euro begroot.

De fracties van PvdA, PVV, SP, D66 en de Partij voor de Dieren vinden dat duidelijker omschreven moet worden waar het geld precies aan uitgegeven wordt. „De toelichting op de begroting is te summier”, zei PvdA’er Pierre Heijnen. De begroting moet ook volledig zijn, zei de VVD. „Wij willen niet meer verrast worden door verborgen kosten”, aldus VVD’er Van Beek.