Mag KRO met Het Gesprek?

De samenwerking tussen de KRO en de nieuwe praatzender Het Gesprek is mogelijk in strijd met de mediawet. Het Commissariaat voor de Media bekijkt of de KRO het zogeheten dienstbaarheidsverbod overtreedt. Een publieke omroep mag niet dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden.

Het onderzoek van het Commissariaat richt zich volgens een woordvoerder op KRO-presentatoren die meewerken aan Het Gesprek. Sven Kockelman en Anita Witzier doen interviews voor Het Gesprek.

De nieuwe zender, die vorige week dinsdag werd gelanceerd, levert ook fragmenten van gesprekken aan het KRO-programma Goedemorgen Nederland. Volgens de woordvoerder van het Commissariaat is dat geen aandachtspunt. „Daarvoor worden marktconforme prijzen betaald.” Het Gesprek is een initiatief van Ruud Hendriks, Frits Barend en Derk Sauer. Het station is onder meer te zien via het kanaal van LiveShop.

Het Commissariaat heeft nog twee tot drie weken nodig. Over mogelijke sancties is nog niets bekend. Het Commissariaat voor de Media ziet toe op naleving van de mediawet.

Het dienstbaarheidsverbod was ook de aanleiding van een recent onderzoek naar de VARA. De omroep besteedde volgens enkele webloggers te veel redactionele aandacht aan de nieuwe speelfilm Alles is liefde. Die wordt deels door de VARA gefinancierd. VARA-programma’s als De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Mooi! Weer De Leeuw ruimden een flink deel van hun uitzendingen voor de film in. Ook VARA TV Magazine schreef uitgebreid over de film.

De VARA is echter niet over de schreef gegaan, zei de woordvoerder van het Commissariaat gisteren. Veel redactionele aandacht voor een onderwerp is toegestaan als het een cultuuruiting betreft. Ook als het een commerciële film is.