Leidse SP wethouders uit college om lightrail

LEIDEN. De SP-wethouders uit het gemeentebestuur van Leiden zijn gisteren opgestapt. De SP vindt het onacceptabel dat de andere coalitiepartijen (PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) zich bereid tonen tot een tracé van de RijnGouweLijn (RGL). Het lightrailproject moet steden in de Leidse regio met elkaar verbinden. Een half jaar geleden werd in Leiden een referendum gehouden over deze verbinding. Bijna 70 procent van de Leidenaren sprak zich toen uit tegen een tracé. De SP vindt dat het college de uitslag van het referendum moet volgen, ondanks de grote druk die de provincie Zuid-Holland op de gemeente uitoefent, om de lightrailplannen door te zetten. Over een week neemt de provincie een definitief besluit. Het is onbekend of de plek van de SP in het Leidse college van B en W wordt opgevuld door een andere partij of dat er een nieuw college wordt gevormd. Bronnen uit de gemeentepolitiek zeggen niet te verwachten dat de opgestapte SP-wethouders (Paul Jonas en Raymond Keur) terugkeren in het college.