Lange neuzen, hoge koersen

Kunnen beleggers bestuurders van beursgenoteerde bedrijven nog op hun woord geloven? Drie gevallen in de afgelopen dagen geven aanleiding om daar aan te twijfelen.

Handelshuis Hagemeyer hield tot gisteren vol zich van geen overnamebod bewust te zijn. Pas nadat de Franse branchegenoot Sonepar gisterochtend een (onvriendelijk) bod per persbericht had aangekondigd, meldde het bedrijf dat het de avond ervoor door de Fransen was ingelicht.

Dat is nog geen jokken of verzwijgen, want het kan inderdaad precies zo zijn gelopen. Maar de financiële wereld wist al beter. Vorige week was de koers van het aandeel Hagemeyer al met ruim 20 procent opgelopen. Alle reden voor beleggers om aan te nemen dat er concrete belangstelling bestond voor een overname. Hagemeyer herhaalde in die dagen „nog steeds” niet te koop te zijn, in de lijn met opmerkingen van topman De Becker in augustus.

De officieel onverklaarbare koerssprong was wel aanleiding voor toezichthouder AFM om, vrijdag al, bij Hagemeyer om opheldering te vragen.

Een week eerder ging de sirene af bij dezelfde AFM-afdeling die opmerkelijke koersbewegingen in de gaten houdt. Baggeraar Boskalis bereikte in de laatste week van september plotseling zijn hoogste koers ooit, zonder duidelijke aanleiding.

Enkele dagen later meldde Boskalis een miljardenklus voor het Golfstaatje Abu Dhabi, ter grootte van zo’n beetje de gebruikelijke halfjaaromzet. Dat zijn geen orders die zomaar uit de lucht komen vallen. Op de dag van de koerssprong meldde het bedrijf nog droogjes dat er „van onze kant geen nieuws” was.

Ook hier is niet aantoonbaar of Boskalis koersgevoelige informatie (kgi) heeft achtergehouden, of verkeerde informatie heeft verspreid. Orders zijn pas hard, als de handtekeningen van het contract droog zijn. Toch waren er beleggers die daar anders over dachten, en masse aandelen gingen inslaan – net als bij Hagemeyer. Zou de AFM ook naar hen een telefoontje plegen?

Meest pregnant staaltje van creatief omgaan met kgi, toonde de beursgenoteerde voetbalclub Ajax. De hoofdtrainer beweerde vrijdag stellig dat geruchten over zijn vertrek naar Chelsea „onzin” waren. Drie dagen later tekende hij een contract bij de Londense club – hij bleek er al dagen mee bezig te zijn geweest. Verschil met de twee andere cases: het aandeel Ajax bewoog niet.

De coach zal opgelucht zijn voor een privaat bedrijf te gaan werken. Vorig jaar verzuchtte hij eens: „Ik voel me af en toe zó voor lul zitten. Ik weet niet wat ik wel of niet kan zeggen, omdat Ajax beursgenoteerd is. Daardoor moet ik wel eens liegen en daar voel ik me niet goed bij.”

Philip de Witt Wijnen