Kritiek uit VS op Nederland over Hirsi Ali

De bedreigde politica Hirsi Ali krijgt morele en financiële steun uit de Verenigde Staten bij haar pogingen beveiliging voor zichzelf te regelen.

Den Haag, 10 okt. - Het voornemen van Nederland om niet langer voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali te betalen, heeft de Nederlandse internationaal in opspraak gebracht. Invloedrijke, overwegend conservatieve Amerikaanse auteurs en columnisten verwijten Nederland provinciaal gedrag, vrekkigheid of gebrek aan ruggengraat.

Afgelopen weekeinde opende The Wall Street Journal de aanval op de „jongste van vele beledigingen” van Nederland aan „de Salman Rushdie van het post-9/11 tijdperk”. Rushdie zelf stelde zich maandag in de Los Angeles Times aan het hoofd van de ‘Friends of Ayaan’. „De Nederlandse regering moet een schandaal in wording herkennen’’, schrijft Rushdie, als het Hirsi Ali ‘overlevert aan de fanatici’. Rushdie, auteur van ondermeer het omstreden boek De Duivelsverzen, kreeg beveiliging van de Britse regering toen ayatollah Khomeini hem in 1979 ter dood veroordeelde. Hij noemt Hirsi Ali „de eerste vluchteling uit West-Europa sinds de holocaust”.

Schrijfster en Ruslandkenner Anne Applebaum noemt de beveiliging van Hirsi Ali maandag in The Washington Post een „waarlijk fundamentele test, wellicht zelfs een keerpunt voor dat deel van de wereld dat algemeen als het Westen bekend staat”. Draait Nederland niet op voor de kosten, dan zijn „de Nederlanders (...) niet langer bereid hun eigen traditie van vrije meningsuiting te beschermen”, aldus Applebaum. Hirsi Ali’s collega David Frum van denktank American Enterprise Institute, ziet een „stille Nederlandse samenzwering” tegen Hirsi Ali: „Ze verwijten kampioenen van de vrijheid onrust te zaaien, problemen te veroorzaken.”

Auteur Christopher Hitchens probeert ondertussen via internetmagazine Slate de fondsenwerving voor Hirsi Ali op gang te brengen. Hitchens, bekend als atheïst en van columns tegen ‘islamitisch fascisme’, liet gisteren doorschemeren dat hij al twee miljoen dollar jaarlijks voor de beveiliging al heeft geregeld. Volgens de woordvoerder van Hirsi Ali klopt dat niet. „Hirsi Ali heeft alleen geld voor een korte beveiliging, denk aan twee weken. Ze moet nu op toernee om fondsen te werven.”

Hitchens, sinds een eerste ontmoeting met Hirsi Ali in 2003 onder de indruk van de combinatie van ‘kalmte en rede’ met een ‘pakkende en hypnotiserende schoonheid’ , verwijt Nederland in Slate zijn „oude reputatie van vreedzame en democratische consensus gecombineerd met burgerlijke standvastigheid” te verkwanselen. Het ‘jongste verraad’ van Hirsi Ali vergelijkt hij met het verraad van de Nederlandse blauwhelmen die die in 1995 champagne dronken met de Servische generaal Mladic terwijl hij de „weerloze moslims” van Srebrenica liet uitmoorden.

gesprek böhler: pagina 3

hoofdartikel: pagina 7

rushdie, applebaum: pagina 7

Een reconstructie van de terugkeer van Hirsi Ali op nrc.nl/binnenland

Rectificatie / Gerectificeerd

Rushdie

In het artikel Kritiek uit VS op Nederland over Hirsi Ali (10 oktober, voorpagina) staat dat schrijver Salman Rushdie in 1979 door ayatollah Khomeini ter dood werd veroordeeld. Hij deed dat in 1989.