Koster is tijdelijke opvolger Ten Cate

Ajax heeft gisteren Adrie Koster als interim-trainer aangesteld. De coach van het belofteteam van de eredivisieclub is de tijdelijke opvolger van Henk ten Cate, die naar Chelsea vertrekt. De kans is groot dat de 52-jarige Koster het seizoen afmaakt.

Ten Cate verklaarde gisteren in het Sportjournaal dat hij bij Ajax was gebleven als de clubleiding dat had gewild. „Ajax heeft de suggestie gewekt dat ik ze met de rug tegen de muur heb gezet, maar dat is een verkeerd beeld. Ik ben daarover teleurgesteld.”

Technisch directeur Martin van Geel zei eerder dat Ajax het seizoen graag had afgemaakt met Ten Cate, maar dat de trainer dolgraag weg wilde. Ten Cate: „Als Ajax mij echt aan mijn contract had willen houden, had ik mijn contract uitgediend. Dat heb ik tegen technisch directeur Van Geel, voorzitter Jaakke en directeur Slop gezegd.”

Ten Cate gaf wel toe dat hij Ajax niet vooraf had ingelicht over zijn eerste gesprek met Chelsea, enkele dagen voor de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. „Dat was niet handig, maar ik verwijt het mezelf niet. Praten mag altijd.”

De Zeeuw Adrie Koster, die driemaal voor het Nederlands elftal uitkwam, moet aan het eind van het seizoen plaatsmaken voor een coach die nu bij een andere club of nationale bond werkt. Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk blijven als assistent-trainer bij het eerste elftal betrokken. Zij bekleedden die functie al onder Ten Cate. Koster tekende in april dit jaar een contract bij Ajax, waar hij samen met Aron Winter de leiding over het tweede elftal kreeg.