Kirch telt 3 miljard neer voor Bundesliga

Mediaondernemer Leo Kirch is terug in het Duitse voetbal. De omstreden tv-tycoon, wiens plannen in het verleden soms groter waren dan zijn portemonnee, heeft gisteren met de Bundesliga een contract over de uitzendrechten gesloten ter waarde van drie miljard euro.

Kirchs mediafirma Sirius heeft vanaf het seizoen 2009/2010 zes jaar lang de uitzendrechten van de Duitse voetbalcompetitie in handen. Naar verwachting zullen er verschillende gegadigden zijn om de wedstrijdsamenvattingen uit te zenden.

Nu gebeurt dat nog door de publieke zender ARD, elke zaterdag vanaf 18.30 uur. Maar het is onzeker of de ARD de rechten houdt. Die zullen uiteindelijk naar de hoogste bieder gaan.

Kirch (80) is in Duitsland de grote pionier van de commerciële televisie. Tot een faillissement in 2002 was hij onder andere eigenaar van de commerciële stations Sat 1, ProSieben en het pay-tv-kanaal DF1/Premiere.

Kirch houdt van sport, meer in het bijzonder voetbal – maar hij houdt vooral van het geld dat hiermee te verdienen is. Hij was een van de eersten die inzagen dat de combinatie publieke omroep en voetbal niet heilig is. Hij heeft nooit geaarzeld zijn politieke relaties in te schakelen om zijn doel in deze te bereiken. Hij was ooit goed bevriend met oud-bondskanselier Helmut Kohl.

Vijf jaar geleden was Kirch ook ‘mediapartner’ van de Bundesliga. Door zijn bankroet na een schuldenlast van zeven miljard euro kwam daar een even abrupt als geruchtmakend einde aan. Toen Kirch Media failliet ging, kwamen de Duitse profclubs kortstondig in de problemen. De Bundesliga heeft nu waarborgen van Kirch geëist.

Het mediabedrijf van Kirch zal per seizoen 500 miljoen euro aan de 36 profclubs van de Duitse voetballiga betalen; in totaal drie miljard euro voor zes jaar. Per seizoen is dat 80 miljoen euro meer dan de 420 miljoen die clubs nu ontvangen.