Kabinet: geen beveiliging Hirsi Ali

Nederland kán niet langer verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van Ayaan Hirsi Ali in de VS. Dat zei minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteravond in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens de minister moet Hirsi Ali zelf voor haar beveiliging zorgen.

GroenLinks-leider Halsema vroeg in een motie om een derde verlenging van de beveiliging van de ernstig bedreigde ex-politica tot 1 januari 2008. De beveiliging is al twee keer verlengd sinds Hirsi Ali vorig jaar naar de VS emigreerde. Hirsch Ballin: „De overheid is verantwoordelijk voor de beveiliging in Nederland”.

Onduidelijk is of de motie de steun krijgt van een Kamermeerderheid. De PvdA hekelde eerst de ‘formalistische manier’ waarop het kabinet omging met de beveiliging van Hirsi Ali, maar lijkt nu genoegen te nemen met de uitleg van Hirsch Ballin. Ook de SP en de VVD waren kritisch. Morgen stemt de Kamer over de motie.

Voorafgaand aan het Kamerdebat ontstond er ophef over twee gespreksverslagen uit 2006 die advocaat Britta Böhler (tevens Eerste Kamerlid) namens Hirsi Ali naar de Kamer heeft gestuurd.

Hirsch Ballin vindt dat de documenten tussen Hirsi Ali en ambtenaren over haar beveiliging niet hadden mogen worden verspreid, maar zei verder eerst overleg te willen voeren, onder andere met de Deken van de Orde van Advocaten.

Böhler zei dat haar cliënte vond dat de informatie voor het debat bekend moest zijn en dat het om informatie uit het verleden gaat.