Kabinet: geen beveiliging Hirsi Ali

GroenLinks-leider Halsema vroeg gisteravond in een motie om een derde verlenging van de beveiliging van Hirsi Ali. Foto WFA Kamervoorzitter Verbeet riep tijdens het debat over Hirsi Ali de woordvoerders bijeen. Ze wilde het aantal onderbrekingen tijdens het debat stroomlijnen. Foto WFA WFA60:SPOEDDEBAT HIRSI ALI:DEN HAAG;09OKT2007-Op de foto: de fractievoorzitters worden bij de voorzitter geroepen om de procedure na de schorsing af te spreken. De Tweede Kamer lijkt in te stemmen met het standpunt van het kabinet in de zaak-Hirsi Ali. Het kabinet betaalt niet langer de kosten voor haar beveiliging nu ze al ruim een jaar in de VS is. Minister Hirsch Ballin zei in het debat over de zaak dat Nederland ruimhartig is geweest door de beveiligingskosten zo lang al te betalen. Alleen GroenLinks vindt dat het kabinet tekortschiet door haar beveiliging stop te zetten. Voor het debat verspreidde advocaat B”hler van Hirsi Ali vertrouwelijke documenten over haar beveiliging. WFA/sd/str. Dirk Hol WFA WFA

Nederland kán niet langer verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van Ayaan Hirsi Ali in de VS. Dat zei minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteravond in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens de minister moet Hirsi Ali zelf voor haar beveiliging zorgen.

GroenLinks-leider Halsema vroeg in een motie om een derde verlenging van de beveiliging van de ernstig bedreigde ex-politica tot 1 januari 2008. De beveiliging is al twee keer verlengd sinds Hirsi Ali vorig jaar naar de VS emigreerde. Hirsch Ballin: „De overheid is verantwoordelijk voor de beveiliging in Nederland”.

Onduidelijk is of de motie de steun krijgt van een Kamermeerderheid. De PvdA hekelde eerst de ‘formalistische manier’ waarop het kabinet omging met de beveiliging van Hirsi Ali, maar lijkt nu genoegen te nemen met de uitleg van Hirsch Ballin. Ook de SP en de VVD waren kritisch. Morgen stemt de Kamer over de motie.

Voorafgaand aan het Kamerdebat ontstond er ophef over twee gespreksverslagen uit 2006 die advocaat Britta Böhler (tevens Eerste Kamerlid) namens Hirsi Ali naar de Kamer heeft gestuurd.

Hirsch Ballin vindt dat de documenten tussen Hirsi Ali en ambtenaren over haar beveiliging niet hadden mogen worden verspreid, maar zei verder eerst overleg te willen voeren, onder andere met de Deken van de Orde van Advocaten.

Böhler zei dat haar cliënte vond dat de informatie voor het debat bekend moest zijn en dat het om informatie uit het verleden gaat.