Imagine Peace Tower

De droom van John Lennon is eindelijk uitgekomen: een vredestoren, niet in zijn eigen tuin maar op het onbewoonde eilandje Videy bij Reykjavik.

De lichttoren in bedrijf. (C) TetsuRo Hamada

Op de avond van de dag dat John Lennon 67 jaar oud zou zijn geworden, gisteren, opende zijn weduwe Yoko Ono de toren die „licht geeft aan de krachtige wens naar wereldvrede in alle hoeken van de planeet”. Zij zei: „Dit is misschien wel de mooiste dag van mijn leven.”

Een van de twee nog levende Beatles, Ringo Starr, was er speciaal voor naar IJsland gevlogen, evenals Olivia, de weduwe van George Harrison, en Sean, de zoon van Yoko en John. Talrijke Japanse tv-ploegen waren hun voor gegaan. Paul McCartney, de andere nog levende Beatle, die het vroeger niet goed met Yoko kon vinden, was afwezig.

John Lennon vertrouwde Yoko Ono ooit toe dat hij droomde van een toren die de hoop op vrede zou uitdragen. „Maar het was een conceptueel idee, en ik wist lang niet wat ik ermee aan moest”, zei de 74-jarige Ono, als altijd met zwarte pet en zonnebril. In het ‘magische’ IJsland kreeg het concept pas definitief gestalte. De Tower is nauwelijks een toren: maar twee meter hoog, rond, gemaakt van speciaal Japans wit glas, met aan de binnenkant ruimtes waar ongeveer 900.000 door Ono verzamelde vredeswensen van mensen uit talloze landen zijn opgeslagen. Op de buitenkant staat Imagine Peace in 24 talen, van Duits (‘Stell Dir Vor Es Ist Frieden’) tot Russisch, Arabisch en Chinees (Nederlands ontbreekt). Op de bodem binnen de vredestoren staan negen lampen (totaal vermogen 7.000 Watt) die zachtblauwe lichtbundels uitstralen. Op grote hoogte vormen ze een lichtstraal die als een witte bol uiteenspat op het wolkendek, waaruit het gisteravond stevig regende toen een IJslands kinderkoor Lennon’s Imagine zong. „It’s not the Caribbean here”, constateerde de dik ingepakte Ringo Starr huiverend.

De toren blijft een week lang dag en nacht Lennons droom Imagine all people would life in peace uitstralen en vervolgens elke avond van acht uur tot middernacht 8 december, de dag in 1980 toen Lennon door een aanslag in New York om het leven kwam. Het licht zal ook schijnen op Nieuwjaarsdag, de eerste lenteweek en bij speciale gelegenheden. De elektriciteit wordt geleverd door het Energiebedrijf van Reykjavik, dat daarmee reclame maakt voor zijn ‘groene’ geothermische energieproductie. En volgens de directeur van het Reykjavik Art Museum is Reykjavik, dat ongeveer 180.000 euro bijdroeg aan de constructie, ingenomen met het licht dat mensen (ook nieuwe toeristen) kracht geeft. Sjonvarp, het nationale tv-station, meldde gisteren dat honderd miljoen mensen de inwijding hadden gevolgd. Én Yoko Ono’s boodschap hadden gehoord: „Het idee van goedheid lijkt, met zoveel oorlogen op de wereld, verloren te zijn gegaan. Dat moet veranderen en dat kan.” Met het licht van Lennons droom? Ringo Starr vond van wel: „Dit is alles wat we kunnen doen.”