Honingbij jaagt Afrikaanse olifant stuipen op het lijf

Rotterdam. Afrikaanse olifanten zijn voor niemand bang, maar voor Afrikaanse honingbijen slaan zij op de vlucht. Dat blijkt uit een experiment waarbij Britse onderzoekers het geluid van een zoemende bijenzwerm afspeelden. Het geluidsfragment duurde vier minuten, maar de meeste groepen olifanten kozen al binnen anderhalve minuut het hazenpad, de staart in de lucht geheven, angstig achteromkijkend. De resultaten van het onderzoek staan deze week in het tijdschrift Current Biology. De onderzoekers denken dat bijen wel eens de beste remedie zouden kunnen zijn tegen olifanten die in Afrika voedselakkers verwoesten. Door de oprukkende landbouw wordt het leefgebied van wilde olifanten kleiner en komen de dieren steeds vaker in conflict met lokale boeren. Eerder was al opgevallen dat olifanten acaciabomen waarin zich een bijennest bevond, ongemoeid lieten. In de nieuwe studie blijkt alleen al bijengezoem voldoende om de olifanten op afstand te houden. Bijen kunnen olifanten bijzonder pijnlijk steken rond de ogen, achter de oren en in de slurf.