Hof VS kijkt niet naar zaak CIA-ontvoerde

Khaled el-Masri, een Duitser van Libanese komaf die in 2003 door de inlichtingendienst CIA zou zijn ontvoerd, gevangen en gemarteld, heeft gisteren zijn rechtszaak verloren voor het Amerikaanse federale Hooggerechtshof in Washington.

Net als lagere rechtbanken weigerden de hoogste rechters op Masri’s aanklacht in te gaan. De regering-Bush is daarmee definitief in het gelijk gesteld in haar stellingname dat staatsgeheimen bekend zouden worden tijdens een behandeling van de zaak. Masri’s advocaten zeggen dat de regering in toenemende mate juridisch onderzoek belemmert, door zich te beroepen op het staatsgeheim.

Masri werd in december 2003 in Macedonië gearresteerd en overgedragen aan de CIA. Hij zegt slachtoffer te zijn geworden van ‘rendition’. Een omstreden praktijk waarbij de CIA terreurverdachten voor verhoor overbracht naar geheime cellencomplexen in landen waar marteling onbestraft blijft. Masri zegt vijf maanden te zijn gemarteld in Afghanistan, onder meer in een beruchte gevangenis in de hoofdstad Kabul. Tijdens de vlucht naar Afghanistan zegt Masri te zijn uitgekleed, geslagen en geketend aan de vloer van het vliegtuig. Hij zou zijn gedrogeerd en een luier omgekregen hebben. De CIA zou hem weer hebben vrijgelaten in Albanië toen duidelijk werd dat de verkeerde man was opgepakt, waarschijnlijk als gevolg van een naamsverwisseling.

Masri eiste 75.000 dollar schadevergoeding van voormalig CIA-directeur Tenet, twintig CIA-medewerkers en de betrokken luchtvaartmaatschappijen.

Volgens de American Civil Liberties Union, die opkomt voor burgerrechten, kan door deze uitspraak elke zaak over wangedrag door autoriteiten „onder het tapijt geveegd worden”. „Dit gaat niet over geheimen. Dit gaat over immuniteit voor misdaden tegen de menselijkheid”, aldus een woordvoerder. Ook rechtszaken over het grootschalige binnenlandse afluisterprogramma dat na ‘9/11’ werd opgezet, zijn niet in behandeling genomen omdat staatsgeheimen niet geopenbaard zouden mogen worden.

Duitsland begon naar aanleiding van Masri’s zaak een parlementair onderzoek met de vraag of autoriteiten op de hoogte waren van het Amerikaanse programma. Vorige maand trok Duitsland het verzoek aan de VS in om uitlevering van 13 CIA-agenten die bij Masri’s ontvoering betrokken zouden zijn geweest. (AP, Reuters)