Gemarineerde sardientjes

1 kilo kleine sardientjes2 limoenen125 ml droge witte wijn125 ml extra vergine olijfolie2 tenen knoflookzout en versgemalen peper2 eetl. fijngehakte platte peterselie

Bij de viskraam op de markt zijn meer soorten verse vis te koop dan in de doorsneeviswinkel. Dat ruime aanbod danken wij aan onder anderen de Turken en Marokkanen, die meer soorten vis eten dan de Nederlander. Bij de Nederlanders staat nog steeds zoute haring op de eerste plaats.

Koop voor dit voorgerecht voor 4 personen op de markt verse, kleine sardientjes van ongeveer 10 centimeter lang. Snijd de koppen van de sardientjes en haal ze leeg. Spoel ze goed schoon en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.

Pers 1 limoen uit. Snijd de andere limoen in dunne plakjes. Vervang de limoenen eventueel door citroenen. Hak de tenen knoflook in kleine stukjes. Leg de sardientjes naast elkaar in een vrij platte schaal en bestrooi ze met de fijngehakte knoflook.

Breng in een pannetje de olijfolie, de wijn en het limoensap en de limoenplakjes aan de kook. Giet dit hete mengsel op de sardientjes. Strooi er zout en versgemalen peper op. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat de sardientjes ongeveer 12 uur op een koele plaats marineren. Verdeel de sardientjes over de borden en bestrooi met peterselie.

Dit gerecht kan ook met wat grotere sardientjes, die uiteraard minder snel gaar zijn, worden gemaakt. Breng de olijfolie, wijn, het limoensap en de limoenplakjes in bijvoorbeeld een koekenpan of hapjespan aan de kook. Leg de sardientjes erin en pocheer ze enkele minuten. Schep ze over in een schaal en giet het vocht erop. Laat ze net als de kleine exemplaren marineren.

Lekker bij dit gerecht: warm Turks of Marokkaans brood dat in de marinade wordt gedoopt.

Anne Scheepmaker

Morgen: Kasja met kalkoen