Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

FIFA-experiment met doelmondarbiters

ZÜRICH. De wereldvoetbalbond FIFA grijpt het wereldkampioenschap voor clubteams in december in Japan aan om te experimenteren met twee extra scheidsrechters die alleen de doelmond in de gaten houden. Waar deze assistent-arbiters komen te staan en wat hun rol precies zal zijn, wordt in de aanloop naar het toernooi bepaald. De strategische commissie van de FIFA besloot gisteren tijdens een vergadering in Zürich tot dit nieuwe initiatief, op aanbeveling van UEFA-voorzitter Michel Platini. Eerder was al bekend geworden dat tijdens het evenement in Japan, met deelname van onder andere AC Milan en Boca Juniors, een bal met een chip erin zal worden getest die ”meldt” dat de bal de doellijn geheel is gepasseerd.