Domme student

Historicus en journalist Wieger Hemmer schreef in 2006 een mastersscriptie over de Tweede Fase.

Wieger Hemmer (23) schreef voor zijn masters aan de RuG een soort pamflet tegen de Tweede Fase. PvdA-ministers en onderwijsmanagers noemt hij de grootste zondebokken van het falende onderwijs. Hemmer werkt nu bij de IKON.

Ben je zo betrokken bij het onderwijs?

„Mijn vader is al 30 jaar onderwijzer in een klein dorp op een kleine school waar megagrote veranderingen zijn doorgevoerd. Meester Hemmer werd meester Leo. Autoriteit is nu een vies woord. Hij werd van een verteller een administrateur. Van elke leerling moet hij een dosier bijhouden. Ongelooflijk.”

Stemden je bronnen je zó somber?

„Verbazing, verontrusting en woede vochten om voorrang bij het lezen van alle stukken over onderwijsvernieuwing. Al die betutteling van de leerlingen die de leraren moeten verbeteren! Bij Idols is de jury juist heel streng en dat vinden we geweldig. Van een kantoorklerk kun je geen arts maken. Ze vergeten dat slimme en domme mensen van alle tijd zijn. Ik heb vrienden die niet begrijpen waarom ze op de universiteit zitten. Mijn generatie weet helemaal niks. En maar denken dat snel internetten een gave is. Je hoort ook niemand klagen, want we hebben het toch zo goed met z’n allen. Mijn bul is weinig waard.”

De mastersscriptie van Wieger Hemmer is te lezen op de site: nrc.nl/binnenland